Optisch bedrog in een wereld tussen schijn en werkelijkheid (2)

24 april 2019

Een perfecte show voor alle volwassenen, kinderen en voor de hele familie. Door de educatieve waarde van het onderwerp en de keuze van de opstellingen tevens ideaal voor bezoeken door scholieren, studenten en andere groepen personen. Bezoekers zullen zich verbazen over mogelijkheden zowel in het verre verleden als in de huidige tijd om elkaar visueel te bedriegen.

Optisch bedrog in een wereld tussen schijn en werkelijkheid (2)

Lust der Täuschung

Zelfs de perfecte bedriegerij van de vlieg op het gordijn komt aan de orde, alsmede de schilderkunst van Han van Meegeren. Ook zijn er meerdere voorbeelden van de schilderkunst van trompe-l’oeil zichtbaar. Nieuwe beschikbare materialen en digitale beeldbewerking zijn inmiddels zo perfect, dat een scherpe waarneming niet meer voldoende is om objectief te ervaren of we te maken hebben met: feiten of fictie.

De opstellingen in de expositie laten op aangename en ontspannen wijze zien dat kunstenaars ook in het verleden wisten hoe ze mensen visueel konden bedriegen. Meer dan twee jaar is door medewerkers van Ludwig Forum voor Internationale Kunst samengewerkt met medewerkers van de Kunsthalle München om op diepgaande en uitgebreide wijze een overzicht samen te stellen over het altijd boeiende en betoverende onderwerp van visuele en optische illusies in de kunst. (Wordt vervolgd).

Optisch bedrog in een wereld tussen schijn en werkelijkheid (2) - 2
Trompe-l’oeil met brieven, ets van Erasmus van Rotterdam, vogelveer, zakhorloge, zegellak en andere objecten, Edwaert Collier, ca. 1706, 54 x 67 cm, olie op doek, Courtesy Rafael Valls Ltd., Londen, foto © David Brown.

ISBN 978-3-7774-3139-0, “Lust der Täuschung”, Andreas Beitin en Roger Diederen, Hirmer Verlag, 2018, 264 pagina’s.

Ludwig Forum für Internationale Kunst Jülicher Straβe 97-109, D-52070 Aken, www.ludwigforum.de.