Kunst van Marcel Duchamp inspireerde de kunstwereld (1)

26 april 2019

Het staat onuitwisbaar vast dat kunstenaar Marcel Duchamp met zijn werk, teksten en optredens onze kijk op moderne kunst sterk heeft beïnvloed. Toen hij alledaagse gebruiksvoorwerpen als kunst presenteerde werd hij gebombardeerd als voorbeeld voor ontwikkelingen en vernieuwingen in de conceptuele kunstrichting. Tot op dit moment blijken de ideeën van Duchamp van hoge kwaliteit te zijn. En natuurlijk zijn er ook tegenstanders bekend die twijfelen aan de originaliteit van kunstenaar Duchamp.

Kunst van Marcel Duchamp inspireerde de kunstwereld (1)

Marcel Duchamp. 100 Fragen. 100 Antworten.

Onlangs werd een belangrijke expositie in de Staatsgalerie Stuttgart met zijn werk met een bezoekerssucces afgesloten. Het museum presenteerde kunst van Duchamp uit de eigen collectie, aangevuld met werken in het bezit van andere musea en verzamelaars. Invloedrijke werken, zoals de ‘readymade’ kunstwerken “Flessendroogrek” en het glasvenster “La Bagarre d’Austerlitz” kregen gezelschap van belangrijke werken uit de collectie van het museum Moderna Museet in Stockholm.

Andere aanvullingen voor de spectaculaire Duchamp-expositie kwamen uit het omvangrijke Duchamp-archief van de Zwitserse kunstenaar en onderzoeker Serge Stauffer. De “100 antwoorden” waarmee Duchamp in 1960 op Stauffens “100 vragen” reageerde staan centraal in de bijbehorende perfect vormgegeven catalogus van de expositie.

De antwoorden geven lezers, studenten, deskundigen en kunstliefhebbers een beeld van Duchamps kunstzinnige denk- en presentatiestijl en informeren over de resultaten van de buitengewoon gedetailleerde onderzoeken door Stauffer naar de achtergronden van het privé- en kunstzinnige leven, werken en invloeden van Marcel Duchamp op onze kijk en waardering voor nieuwe kunst. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-6907-5, “Marcel Duchamp. 100 Fragen. 100 Antworten.”, Susanne M.I. Kaufmann, Prestel Verlag, 2018, 302 pagina’s.


Gerelateerde artikelen