Kunst van Marcel Duchamp inspireerde de kunstwereld (2)

27 april 2019

Het voorwoord in het kunstboek begint met de vraag: “Kan men kunstwerken maken, die geen ‘kunst’ zijn?” Alleen al het stellen van zo’n vraag geeft aan dat na de presentatie van pasklare en confectiekunst door Marcel Duchamp, hij echt invloed kreeg op ontwikkelingen van de moderne kunst in de 20e eeuw. Hij zorgde voor een stevige revolutie bij zowel critici als bij eigenaren en beheerders van kunstverzamelingen en musea, kunstenaars en vele deskundigen in de kunst.

Kunst van Marcel Duchamp inspireerde de kunstwereld (2)

Marcel Duchamp. 100 Fragen. 100 Antworten.

Zijn werken en ideeën hebben heden nog steeds een opvallende actualiteit en brengen aandacht en discussie in de kunstwereld en bij de vele bezoekers van exposities met werken van Duchamp. De Staatsgalerie Stuttgart bezit een groot aantal werken en geschriften van de kunstenaar. Maar extra trots is het team medewerkers van het museum op de schat uit het Duchamp-archief van de Zwitserse kunstenaar Serge Stauffer, dat het museum verwierf in 1993.

Door een flinke financiële bijdrage vanuit een stichting is deze bijzondere schat in kaart gebracht en gedetailleerd gedocumenteerd voor het grote publiek en voor studenten en docenten kunstgeschiedenis. Als eerste afbeelding in de catalogus en kunstboek is gekozen voor Duchamps visie op het wereldberoemde portret van de Mona Lisa.

Kunst van Marcel Duchamp inspireerde de kunstwereld (2) - 2
L.H.O.O.Q., Marcel Duchamp, (1919) 1964, © Association Marcel Duchamp, VG Bild-Kunst, Bonn 2018.

Door simpelweg een snorretje en baardje op een kleurenafdruk van dit werk aan te brengen, is het nieuw ontstane werk een gemakkelijke vorm van scoren! Alleen al dit idee hoort tot de groep van geniale vondsten van de in Frankrijk geboren en eveneens in Frankrijk overleden toonaangevende Franse-Amerikaanse kunstenaar Marcel Duchamp (1887-1968). (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-6907-5, “Marcel Duchamp. 100 Fragen. 100 Antworten.”, Susanne M.I. Kaufmann, Prestel Verlag, 2018, 302 pagina’s.


Gerelateerde artikelen