Kunst van Marcel Duchamp inspireerde de kunstwereld (3)

28 april 2019

Het kunstboek geeft na de introductie een beschouwing over het hoofdthema van de expositie: 100 vragen en 100 antwoorden. In 1960 ontving Duchamp via een brief de 100 vragen en binnen een maand stuurde hij zijn antwoorden naar Stauffer. De correspondentie vond plaats in het Frans en het boek bevat afdrukken van de origineel beschreven bladen en de gebruikte enveloppe (op de titelzijde van het kunstboek afgebeeld).

Kunst van Marcel Duchamp inspireerde de kunstwereld (3)

Marcel Duchamp. 100 Fragen. 100 Antworten.

Daarna volgden er enkele extra vragen van Stauffer, die zelfs uitvoeriger door Duchamp zijn beantwoord en zelfs voorzien zijn van illustraties. Een geweldige diversiteit aan kunstzinnige en dagelijkse problemen, bijzonderheden en gewone dingen en onderwerpen komen in correspondentie aan de orde. Alle teksten zijn integraal ook in het Duits weergegeven en zijn tevens voorzien van redactionele toelichtingen en verdiepingen. In het andere gedeelte van het boek zijn alle getoonde werken afgebeeld.

Kunst van Marcel Duchamp inspireerde de kunstwereld (3) - 2
Flessendroogrek, Marcel Duchamp, (1914) 1964, Staatsgalerie Stuttgart, © Association Marcel Duchamp, VG Bild-Kunst, Bonn 2018.

Meerdere ervan zijn voorzien van ruime toelichtingen, die zijn geschreven door kunstexperts. Er zijn tevens brieven, schetsen, aantekeningen, boeken, affiches en werk- en privéfoto’s van Marcel Duchamp afgebeeld. Ook is er aandacht voor de inspanningen van Serge Stauffer, waaronder een overzicht van de inhoud van zijn archief, zijn verzameling postkaarten met op de voorzijde foto’s en op de achterzijde in het algemeen groetjes en adressen en een aantal werkfoto’s van voorbereidingen voor activiteiten. Een interessante dubbelbiografie over Duchamp en Stauffer en verhalen sluiten dit boek af.

ISBN 978-3-7913-6907-5, “Marcel Duchamp. 100 Fragen. 100 Antworten.”, Susanne M.I. Kaufmann, Prestel Verlag, 2018, 302 pagina’s.


Gerelateerde artikelen