Invloed De Stijl is zichtbaar in moderne kunst en cultuur (1)

1 mei 2019

Ruim voor het ontstaan van de kunststroming Bauhaus (in 1919) werden in Nederland na enige verkennende jaren vanaf het jaar 1917 de activiteiten gepresenteerd van een nieuwe Nederlandse kunstbeweging De Stijl, genoemd naar het in datzelfde jaar in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De eerste uitgave van het maandelijks verschijnende tijdschrift verscheen in oktober 1917. De laatste uitgave verscheen in januari 1932.

Invloed De Stijl is zichtbaar in moderne kunst en cultuur (1)

Dann kam De Stijl

Aangezet door de kunstzinnige uitingen van het kubisme en het futurisme koos een groeiend aantal Nederlandse kunstenaars voor het realiseren van abstracte werken. Deze keuze werd in het begin van de 20e eeuw zeker beïnvloed door het werk van de Russische kunstenaar Kandinsky. Door de oorlogssituatie in Europa waren Nederlandse kunstenaars voornamelijk op elkaar aangewezen en hadden daarom ook regelmatig onderling veel contact.

Vanuit de hoek van de abstractie ontstond bij Theo van Doesburg een wens om via een periodiek te verschijnen tijdschrift de nieuwe kunstuitdrukking te verspreiden, belangstelling bij publiek te kweken en de stijl verder te ontwikkelen. Door de samenwerking en onderlinge beïnvloeding van bevriende kunstenaars kwam de uitgave tot stand en kon de inhoud ervan kunstliefhebbers interesseren voor de frisse uitstraling van kunst uit de ‘stal’ van De Stijl.

Invloed De Stijl is zichtbaar in moderne kunst en cultuur (1) - 2 Invloed De Stijl is zichtbaar in moderne kunst en cultuur (1) - 3
Kunstzinnige impressies van Joost Swarte van de ateliers van Piet Mondriaan (li) en voor studenten van Bauhaus.

De aandacht voor De Stijl steeg in hoog tempo en de presentaties van een nieuwe vormgeving kwam op gang en alles vormgegeven met eenvoudige middelen. De basis van de ontwerpen en gerealiseerde kunstprojecten en -voorwerpen werd gevormd door rechthoekige vlakken, rood, blauw en geel. Maar ook de kleuren zwart, wit en grijs werden toegepast in schilderijen, gebouwen, speelgoed en meubels.

Hoe de kunstenaars van De Stijl echt hebben gewerkt maakt tekenaar en kunstenaar Joost Swarte helder in het frisse, informatieve en kleurrijke boek “dann kam de stijl”, de Duitstalige versie van de eerder verschenen Nederlandse uitgave over het werk van tien door de auteur uitgekozen De Stijl-kunstenaars. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7725-2717-3, “Dann kam De Stijl”, Joost Swarte, Verlag Freies Geistesleben, 2018, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen