Invloed De Stijl is zichtbaar in moderne kunst en cultuur (2)

1 mei 2019

Op denkbeeldige wijze brengt hij bezoeken aan de ateliers van de uitgekozen kunstenaars en neemt een kijkje in het instituut Bauhaus. Hij stelt ook vragen aan de kunstenaars en laat lezers kennismaken met de veelal bijzondere antwoorden. Op pagina-grootte afbeeldingen zien we de kunstenaars Theo van Doesburg, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, J.J.P. Oud, Ko Verzuu, Joaquin Torres Garcia, Piet Mondriaan en Piet Zwart aan het werk.

Invloed De Stijl is zichtbaar in moderne kunst en cultuur (2)

Dann kam De Stijl

In het leslokaal van Bauhaus krijgen studenten van de kunstopleiding les in kleur, in vorm en het ontwikkelen van creativiteit van Johannes Itten. Directeur van Bauhaus Walter Gropius kijkt geïnteresseerd toe.Bij de tekeningen van de betreffende ateliers beschrijft de auteur in een korte tekst de belangrijkste feiten en gebeurtenissen in het leven en werk van de kunstenaar.

Invloed De Stijl is zichtbaar in moderne kunst en cultuur (2) - 2 Invloed De Stijl is zichtbaar in moderne kunst en cultuur (2) - 3
Titelzijde van de eerste uitgave van het maandblad van De Stijl; voorzijde van een bouwwerk van J.J.P. Oud.

Zo ontwierp J.J.P. Oud het beroemde gebouw van Café De Unie in Rotterdam en Gerrit Rietveld zijn beroemde rood-blauwe stoel. Vilmos Huszár ontwierp het logo van De Stijl en voor het nieuwe tijdschrift de titelpagina. Van alles wat te zien is op de tekening van het kunstenaarsatelier is achterin het boek een beschrijving opgenomen. Ga met Joost Swarte mee op zijn bezoeken aan de ateliers en leer De Stijl en haar belangrijkste deelnemers kennen. Een leerzaam kunstboek voor jongeren.

ISBN 978-3-7725-2717-3, “Dann kam De Stijl”, Joost Swarte, Verlag Freies Geistesleben, 2018, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen