Eigenaardige voorstellingen brengen visuele verwarring

8 juli 2020

Vanuit eerder in de Engelse taal verschenen boekjes met verwarrende optische en visuele voorstellingen is een nieuwe uitgave in de Duitse taal samengesteld. Met de inhoud van dit kleine en dikke boekje is het mogelijk om ons kijk- en waarnemingsgedrag op de proef te stellen. Nagenoeg elke persoon heeft weleens gemerkt of ongemerkt kennis gemaakt met een afbeelding, waarop onmiddellijk de reactie werd gegeven dat er iets niet klopt.

Eigenaardige voorstellingen brengen visuele verwarring

Über 150 optische Täuschungen

Dan heeft die persoon een optische of visuele illusie ervaring. Soms worden personen op een toevallige wijze “overvallen” op iets ongewoons in het beeld. De auteurs van dit speelse boekje laten voorbeelden zien. Maar in het algemeen komt het veel vaker voor dat er sprake is van een bewust aangebracht optisch bedrog om ons visueel te bedriegen. Ons visueel systeem is namelijk gevoelig voor afwijkingen in bekende beelden en visuele ervaringen.

Eigenaardige voorstellingen brengen visuele verwarring - 2 Eigenaardige voorstellingen brengen visuele verwarring - 3
Het visuele spel van onder en boven (li) en patronen van hoekige cirkels en bollingen (re); uit “Über 150 optische Täuschungen”.

Daarom is het handig om te weten dat wij onze ogen niet altijd kunnen vertrouwen. In het leuke boekje hebben de auteurs meer dan 150 verrassende plaatjes verzameld, die stuk voor stuk ons zullen vermaken of aan het denken zullen zetten. We zien dingen of voorstellingen, die er in werkelijkheid helemaal niet zijn. Ook zijn er plaatjes die in eerste instantie volkomen rustig overkomen, maar ineens sterk gaan bewegen. Een leuke verzameling voor veel vermaak.

ISBN 978-3-8458-3495-5, “Über 150 optische Täuschungen”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, arsEdition, 2020, 183 pagina’s.