Elk mens is dagelijks in de ban van beetje wetenschap

9 december 2021

De natuurkundige Chad Orzel en auteur van het ontdekkingsboekje “Het Eureka-principe” brengt uitstekend nieuws voor iedereen die denkt dat de wetenschap niet voor jou bedoeld is. Zoals hij in het nieuwe boek uitlegt, werken we eigenlijk allemaal elke dag wetenschappelijk, ook al zijn we ons er vaak niet eens van bewust. Wetenschapsbeoefening gaat immers ook over “harde feiten” is meestal de algemene mening, maar vier processen zijn altijd bepalend: observeren, denken, controleren en communiceren - de dingen die iedereen dagelijks doet.

Elk mens is dagelijks in de ban van beetje wetenschap

Das Heureka-Prinzip

Deze vier basisbegrippen vormen tevens de basis voor de thematische indeling van het informatieve en zeker sterk inspirerende boek. Vragen als: “Smaakt de nieuwe popcorn veel beter met cayennepeper?, Ben ik sneller als ik de omweg twee blokken ten oosten van de hoofdweg neem? en Hoe kom ik naar het volgende niveau bij Angry Birds?” Wanneer we zulke vragen stellen, beoefenen we tot op zekere hoogte wetenschap.

We nemen iets waar, denken na over een verklaring of oplossing, controleren deze veronderstelling (en vinden deze bevestigd of weerlegd) en laten anderen onze kennis delen. Op basis van de alledaagse ervaringen en met het oog op de buitengewone geschiedenis van de wetenschap, ontwikkelde Orzel de stelling dat we allemaal kunnen leren onze innerlijke wetenschapper te ontdekken en te promoten - thuis of op het werk. Een onderhoudende publicatie voor alle nieuwsgierigen.

ISBN 978-3-662-48231-5, “Das Heureka-Prinzip”, Chad Orzel, Springer-Verlag, 2017, 487 pagina’s.


Gerelateerde artikelen