De grondbeginselen van een navigatie met hulpmiddelen

12 december 2021

Voor het veilig bevaren van wereldzeeën is veel kennis en ervaring noodzakelijk en is het gebruik van navigatie-apparatuur in onze moderne samenleving een vereiste. Heel lang geleden werden er ook al reizen over de wereldzeeën ondernomen. De zeelui beschikten toen niet over uitgekiende navigatiemiddelen, -methoden en -technieken. Toch waren er natuurlijke slimme trucjes om het doel al varend te bereiken ontwikkeld en beschikbaar.

De grondbeginselen van een navigatie met hulpmiddelen

Navigation

Zo gebruikten bijvoorbeeld de Polynesiërs de weerspiegeling van de sterren in een kom met water in hun boten tijdens de lange reizen op de Stille Oceaan. Ontdekkingsreizigers als Marco Polo en Christoph Columbus openden de weg naar de nieuwe wereld met behulp van eenvoudige maar voldoende effectieve navigatieapparatuur. Vanaf het gewone kompas tot en met de modernste elektronische navigatiemiddelen zijn momenteel in gebruik.

Het boek “Navigatie” geeft een uitgebreide inleiding in het toepassingsgebied van het navigeren met het brede spectrum aan beschikbare middelen. De auteur legt de basistermen uit, geeft de beginner instructies over hoe te navigeren en introduceert beschikbare apparaten en het toepassen ervan. Of je nu een cursus wilt volgen, met de sextant wilt werken of met hightech elektronica, in de handleiding vinden de lezers stap-voor-stap in-structies voor alle pleziervaarders.

Met de schat aan foto’s van apparaten, zeilboten, landkaarten, vuurtorens en bakens heeft dit mooi uitgevoerde boek een fascinerende uitstraling. De sextant is gedetailleerd in beeld gebracht en behandeld. Het boek sluit af met een trefwoordenregister.

ISBN 978-3-7688-1499-8, “Navigation”, Jeff Toghill, Delius Klasing Verlag, 2004, 128 pagina’s.