Experimentele kunstwerken centraal op 15e documenta

24 mei 2022

Elke vijf jaar vindt in het Duitse Kassel de wereldkunsttentoonstelling documenta plaats op tal van locaties in deze stad. Bezoekers kunnen uitgebreid kennis maken met de nieuwste trends in de hedendaagse kunst. In 2022 vindt vanaf 18 juni tot en met 25 september de 15e editie plaats. De locaties zijn dit jaar divers en origineel.

Experimentele kunstwerken centraal op 15e documenta

De documenta startte in 1955.

De hoofdlocaties Museum Fridericianum en de documenta-hal zijn aangevuld met ongebruikelijke plekken als voormalige fabrieken, een oude binnenzwembad en een botenverhuurloods. De documenta startte in 1955. In de beginperiode werden de eerste vijf evenementen om de vier jaar gehouden. Daarna werd gekozen voor een periode van elke vijf jaar. In het algemeen zullen bezoekers ook een bezoek brengen aan het Bergpark Wilhelmshöhe.

Vanuit dit Unesco Werelderfgoed kan genoten worden van een adembenemend panoramisch uitzicht over Kassel. Onder deelnemende kunstenaars bevonden zich uit ons land onder andere Wim Crouwel, Jan Dibbets, Theo van Doesburg, Karel Appel, Piet Mondriaan, Shinkichi Tajiri, Lucebert, Piet Zwart, Jan Schoonhoven, Willem de Kooning en Ed van der Elsken. Tijdens de start van documenta 15 zullen vier tweetalige (D, E) specifieke publicaties verschijnen in de vorm van een handboek, een familiegids, een kunsttijdschrift en een anthologie met literaire teksten.

documenta en Museum Fridericianum, Friedrichsplatz 18, D-34117 Kassel, www.documenta-fifteen.de.


Gerelateerde artikelen