Kunstenaar Duchamp heeft een rijke invloed op anderen

1 mei 2022

Misschien geldt Marcel Duchamp wel als één van de meest invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Marcel Duchamp, de zoon van een succesvolle notaris, was ook een slimme manager van zijn imago en interesses - zozeer zelfs dat velen van degenen die over hem hebben geschreven verblind zijn geraakt door zijn zelf opgebouwde personalia bij het beoordelen van zijn ongrijpbare erfenis en even ongrijp-baar karakter.

Kunstenaar Duchamp heeft  een rijke invloed op anderen

Marcel Duchamp: The Bachelor Stripped Bare

“Marcel Duchamp: The Bachelor Stripped Bare” is niet de eerste volledige biografie van Duchamp, maar het is wel een beschrijving die hem in al zijn menselijke tegenstellingen presenteert en een verfrissende objectieve kijk werpt op zijn werkelijke bijdrage aan de kunst in de 20e eeuw. De bekende feiten worden in het boek beschreven, zoals Duchamps talloze persoonlijke relaties (met familie, geliefden, verzamelaars en kunstenaars, variërend van Man Ray, Picabia en Breton tot en met de Stettheimer-zusters en de Arensbergs); de creaties van grote werken zoals de "readymades", zijn passie voor schaken en het veronderstelde opgeven van de schilderkunst.

Maar de auteur kijkt ook naar het beschroomde, humoristische masker dat Duchamp zowel bij vriend als kennis droeg, om de passies en onzekerheden bij hem te onderzoeken die veel van zijn artistieke en persoonlijke evoluties motiveerden in zijn bestaan als artiest. Het boek bevat een katern met kleurrijke afbeeldingen en een trefwoordenregister.

ISBN 978-0-87846-644-3, “Marcel Duchamp: The Bachelor Stripped Bare”, Alice Goldfarb Marquis, MFA Publications, 2002, 360 pagina’s.


Gerelateerde artikelen