De functie van ons brein in de kunst en wetenschappen (2)

1 mei 2022

De interdisciplinaire dialoog is een gericht experiment om het brein vanuit verschillende aspecten te benaderen. In vijf grote vragenreeksen gaat de tentoonstelling op reis door cultuurhistorisch en wetenschappelijk onderzoek in de context van de betekenis van het brein.

De functie van ons brein in de kunst en wetenschappen (2)

Das Gehirn. In Kunst & Wissenschaft

Onder de ruim 300 werken, sculpturen en objecten bevinden zich kostbaarheden uit de geschiedenis van de wetenschap, zoals de schedel van René Descartes of de tekeningen van Korbinian Brodmann over het in kaart brengen van de hersenen. De werken uit de kunstgeschiedenis en de hedendaagse kunst variëren van kunstwerken van Oskar Schlemmer, Odilon Redon en Max Ernst tot Fiona Tan, Isa Genzken en Douglas Gordon tot Sigmar Polke, Arnulf Rainer en Rosemarie Trockel.

Parallel aan de analoge tentoonstelling in het museum is een onafhankelijke 3D-tentoonstelling ontwikkeld op internet, die aantrekkelijk is gemaakt door een aantal AR-codes in de echte tentoonstelling. Bij deze leerzame en fascinerende expositie verscheen een kleurrijk ontworpen catalogus met een unieke verzameling aan kunstwerken rondom het thema Brein. Met reportages, interviews, essays en een schat aan illustraties biedt de publicatie een caleidoscopisch en fris inzicht in een van de meest uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeksgebieden van heden.

De functie van ons brein in de kunst en wetenschappen (2) - 2 De functie van ons brein in de kunst en wetenschappen (2) - 3 De functie van ons brein in de kunst en wetenschappen (2) - 4
Het thema Neurologie-Psychologie op postzegels zorgt regelmatig voor interessante uitgaven.

Naast de schat aan kunstzinnige afbeeldingen bevat de catalogus voorbeelden van instrumenten uit de “behandelkamers” van instituten voor behandeling van psychiatrische patiënten. Ook voor het thema optische illusies en visuele waarneming is er speciale aandacht. In de vorm van een interview geeft Michael Bach een beeld van het verschijnsel van optisch bedrog aan de hand van voorbeelden.

ISBN 978-3-7774-3936-5, “Das Gehirn. In Kunst & Wissenschaft”, Ariel Hauptmeier, e.a., Hirmer Verlag, 272 pagina’s, € 34,90.

Bundeskunsthalle, Helmut-Kohl-Allee 4, D-53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.