Fotografie speelde grote rol bij de kunst van surrealisten

14 mei 2022

De meeste surrealisten maakten voor studie en voorbereidingen veelvuldig gebruik van fotografie en sommigen legden zich er zelfs volledig op toe. Maar Magritte beschouwde zichzelf nooit als “fotograaf”. Hij reserveerde de fotografische toepassing slechts voor speciale momenten en specifieke toepassingen, zoals voor familiefoto's, modellen voor schilderijen en reclamewerk, voor foto's van schilderijen in uitvoering en voor scènes van ontmoetingen met vrienden, vergelijkbaar met de sketches die hij later nog eens veelvuldig filmde met een eenvoudige filmcamera.

Fotografie speelde grote rol bij de kunst van surrealisten

René Magritte. The Revealing Image

Niettemin zijn bijna alle foto's en films van René Magritte (1898-1967) nauw verwant aan voorstellingen op zijn schilderijen en laten ze een vergelijkende methode zien in hun benadering van de werkelijkheid. Verre van louter incidentele beelden te zijn, werpen ze een vertrouwd licht op het denken van de kunstschilder en getuigen van hetzelfde onderzoek naar de mysteries van de wereld. De ontdekking van de foto’s en films van René Magritte vond plaats in het midden van de 70-er jaren van de 20e eeuw en dat zelfs meer dan tien jaar na het overlijden van de schilder.

Door de opnamen kregen wij meer te weten over de intieme kant van Magritte, anders dan door de biografische documenten die zijn bestudeerd. De stevig ingebonden publicatie laat de lezer al direct kennismaken met de ouders van René en zijn vroege kennismaking met Georgette Berger, die later zijn vrouw werd. Alle essays zijn flink gevuld met afbeeldingen van zijn werk.

ISBN 978-94-9181-973-5, “René Magritte. The Revealing Image”, Xavier Canonne, Uitgeverij Ludion, 2017, 168 pagina’s.


Gerelateerde artikelen