Expositieruimten vullen met de beelden in het hoofd (1)

2 juli 2024

Vanwege de voortdurende actualiteit en relevantie voor de hedendaagse kunst en ook ter ere van zijn 85e verjaardag heeft de Bundeskunsthalle aandacht tot en met 28 juli 2024 in de tentoonstelling “Bilder im Kopf, Körper im Raum” voor het werk van Franz Erhard Walther. De kunsthistorische betekenis van zijn werk staat buiten kijf. De tentoonstelling in samenwerking met de Franz Erhard Walther Foundation is bedoeld om een geconcentreerde, representatieve selectie van op actie gebaseerde werken en tekeningen “als een binnenaanzicht” uit verschillende scheppingsperioden te presenteren.

Expositieruimten vullen met de beelden in het hoofd (1)

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland

Ook filmdocumenten, waaronder nieuwe opnames ter plaatse, tonen de tijdelijkheid van de verschillende acties/activaties van de kunstenaar en zijn deelnemers. Sommige stukken uit de tentoonstelling, maar ook speciaal gemaakte ‘tentoonstellingskopieën’, kunnen worden geactiveerd. Door de interactie tussen het lichaam en object wordt iedereen onderdeel van het kunstwerk. Begin jaren zestig formuleerde Franz Erhard Walther - in de context van het minimalisme en buiten het klassieke begrip van beeldhouwkunst en schilderkunst - een nieuw werkconcept dat de kijker als acteur omvat: zijn eerste serie werken (1963-1969) van 58 elementen die kunnen worden geactiveerd, is legendarisch. (Wordt vervolgd).

Expositieruimten vullen met de beelden in het hoofd (1) - 2 Expositieruimten vullen met de beelden in het hoofd (1) - 3
Sfeerbeelden uit de expositie “Bilder im Kopf, Körper im Raum” (Bundeskunsthalle Bonn). In de museumzaal zijn speciaal twee kleine bouwconstructies gerealiseerd. Ze zijn beklimbaar met een trap en een lift. Bovenop krijgen bezoekers een exclusief beeld en overzicht van het kleurrijke werk. De meeste werken zijn eigenlijk nooit af en in de expositie is dat duidelijk zichtbaar. Elk werk is ruim gepositioneerd op wanden, de vloer en in enkele extra gebouwde kamers.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Helmut-Kohl-Allee 4, D-53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.


Gerelateerde artikelen