Expositieruimten vullen met de beelden in het hoofd (2)

3 juli 2024

Daarbij stelt de kunstenaar een fundamentele vraag over het concept van sculptuur en dat van de ontvanger en begrijpt hij de uitgevoerde “actie als een vorm van werk”: gebaren en acties zijn een essentieel onderdeel van het werk. Franz Erhard Walther werd een van de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenaars en docenten in Duitsland - niet in de laatste plaats vanwege zijn uitstekende inzet als professor aan de Universiteit voor Schone Kunsten van Hamburg.

Expositieruimten vullen met de beelden in het hoofd (2)

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland

Zelfs in zijn vroege werk behandelde de kunstenaar het proces als ontwerpprincipe; tijdens zijn verblijf in Düsseldorf speelden experiment en innovatie een belangrijke rol. Sinds het begin van 1963 wordt stof - een voorheen ongebruikelijk artistiek materiaal - gebruikt om bijna alle activeringsobjecten te produceren. In de muurformaties van de jaren tachtig realiseerde hij een onvergelijkbare verwevenheid van schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Expositieruimten vullen met de beelden in het hoofd (2) - 2 Expositieruimten vullen met de beelden in het hoofd (2) - 3
Sfeerbeelden uit de expositie “Bilder im Kopf, Körper im Raum” (Bundeskunsthalle Bonn). In de museumzaal zijn speciaal twee kleine bouwconstructies gerealiseerd. Ze zijn beklimbaar met een trap en een lift. Bovenop krijgen bezoekers een exclusief beeld en overzicht van het kleurrijke werk. De meeste werken zijn eigenlijk nooit af en in de expositie is dat duidelijk zichtbaar. Elk werk is ruim gepositioneerd op wanden, de vloer en in enkele extra gebouwde kamers.

De tentoonstelling heeft tot doel om een geconcentreerde, representatieve selectie van actiegerichte werken en tekeningen “als een inside view” uit de verschillende periodes te presenteren. Vroege werken, zoals de handstukken, loopplanken of de ruimtelijke elementen, leiden tot de eerste reeks werken, gevolgd door verschillende wandformaties, configuraties, het nieuwe alfabet en de handelswijzen.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Helmut-Kohl-Allee 4, D-53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.


Gerelateerde artikelen