Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (34)

7 juni 2024

De microscoop als een optisch instrument heeft een stevige positie gekregen in onze gezondheidszorg, educatie, wetenschap & techniek en in de privé sfeer. Geniale onderzoekers als Antonie van Leeuwenhoek, Robert Koch, Alexander Fleming, Robert Hooke en Louis Pasteur waren bijzonder thuis in het gebruik van de microscoop en droegen bij aan de populariteit ervan. Het kijken door het optische systeem van een microscoop levert bijzondere waarnemingen uit de microwereld op.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (34)

Wereld van infectieziekten

De ontdekking van de sensationele wereld van de micro- en nanowereld bracht veel voorspoed in de geneeskunde, techniek, maatschappij en economie. In het educatieve, informatieve en inspirerende boek “Microscoop - wat voor het oog verborgen blijft” geeft de schrijver voor zowel jongeren als voor volwassenen uitgebreide beschrijvingen over deze geweldige vondst en over vele toepassingen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (34) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (34) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (34) - 4

Als basis is het boek opgezet voor jongeren, maar door vele extra toevoegingen zullen volwassenen zeer geïnteresseerd zijn om zich te verdiepen in de wereld van de microscoop en die onder het objectief. Het leerzame boek bevat vijf samenhangende hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk wordt de vondst van de microwereld besproken en maken lezers kennis met een unieke vouwbare microscoop, die in de USA beschikbaar is onder de naam Foldscope.

Ook brengt het boek informatie over de CellScope, die is opgebouwd uit een combinatie van een mobiletelefoon en een opzetstuk, dat alle eigenschappen heeft van een microscoop. Daarna volgt een compact beeld over de eerste microscopen en een aantal specifieke vondsten en eigenschappen, die hebben bijgedragen aan belangwekkende ontdekkingen van micro-organismen. Eind 19e eeuw werden veel ontdekkingen gedaan. In het tweede hoofdstuk bespreekt de auteur principes van lensvergrotingen en de basisopbouw van een microscoop. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen