Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (35)

8 juni 2024

De lezers maken gelijk kennis met de verhoudingen tussen microscopisch kleine diertjes, celkernen, bacteriën, virussen en DNA-structuur. Genoemd worden ook de rasterelektronen- en transmissie-elektronen-microscoop. Microscopen inspireren regelmatig ontwerpers van postzegels. Het verzamelen van postzegels in een thematische verzameling levert veel kennis op over microscopen en ontelbare toepassingen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (35)

Wereld van infectieziekten

Ook de meest innovatieve ontwikkelingen van het onderzoekscentrum CERN zijn afgebeeld en zijn besproken. Daarna wordt in het derde hoofdstuk gewerkt met de microscoop en microscopisch onderzoek. Allerlei proefjes worden voorgesteld en uitgelegd. Er zullen verrassende beelden ontdekt worden. Ook is er aandacht voor de verzorging van een microscoop. In het vierde hoofdstuk treedt de auteur binnen in de wereld van het micronisme en de meest onooglijke diertjes en organismen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (35) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (35) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (35) - 4

De lezers en gebruikers doen veel ervaring op door het onderzoek van insecten, ijskristallen, pollen en spinnen. Het rijk met afbeeldingen voorziene boek sluit af met een vijfde hoofdstuk, waarin lezers kennismaken met meerdere toepassingsgebieden van de microscoop. Microscopen worden in allerlei vormen en typen gebruikt in onder andere de gezondheidszorg, het controleren van ons voedsel, in de geologie en archeologie, in materiaalkunde, bij het forensisch onderzoek en het onderzoek van plant- en dierenresten. De laatste pagina bevat een compact woordenboek. Een uitstekend boek voor het onderwijs en liefhebbers van microscopen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7886-2096-7, “Mikroskop. Was dem Auge verborgen bleibt”, Manfred Baur, Tessloff Verlag, 2015,
48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen