Stadarchitect Kengo Kuma kiest hout, papier en metaal (1)

7 juni 2024

De architectuurexpositie “Kengo Kuma - Onomatopoeia architecture” toont tot en met 1 september 2024 architectonische ontwerpmodellen van de wereldbekende Japanse architect Kengo Kuma. In de expositiezaal zijn ongeveer twee dozijn modellen van enkele van de belangrijkste gebouwen van deze Japanse architect te bewonderen.

Stadarchitect Kengo Kuma kiest hout, papier en metaal (1)

Kengo Kuma in de Bundeskunsthalle Bonn

Onomatopee behandelt architectuur niet als onderwerp van operaties door actoren op een hoger niveau, maar behandelt architectuur en mensen eerder op hetzelfde niveau. De nadruk ligt daarbij op de dialoog tussen mens en materiaal. Architecten staan hierbij niet voorop in de architectuur, maar lopen juist rond met de gebruikers in de architectuur. Voor zijn projecten put hij uit de Japanse tradities en zijn favoriete materialen - hout, papier en metaal - en past deze op eigen unieke en eigentijdse manier toe.

In zijn visie doen de oppervlakken niet alleen een beroep op het gezichtsvermogen, maar ook op de reuk- en tastzin. De tentoonstelling bestaat uit maquettes van enkele van zijn belangrijkste gebouwen, die de bezoeker aanzetten tot het ontdekken van de klank van verschillende materialen, waaronder een tijdelijk vijf meter hoog aluminium paviljoen en een experimentele installatie - een delicaat houten beeldhouwwerk dat de onomatopee uitbeeldt. (Wordt vervolgd).

Stadarchitect Kengo Kuma kiest hout, papier en metaal (1) - 2 Stadarchitect Kengo Kuma kiest hout, papier en metaal (1) - 3 Stadarchitect Kengo Kuma kiest hout, papier en metaal (1) - 4
Foto’s en modellen van gerealiseerde projecten.

ISBN 979-12-5561-069-4, “Kengo Kuma”, Marco Imperadori, Dario Cimorelli Editore, 2024, 144 pagina’s, € 30.

Bundeskunsthalle, Helmut-Kohl-Allee 4, D-53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.