Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (8)

18 januari 2024

Twee iets verschillende postzegels van Finland (1991 - Mi 1157-1158) vormen samen een stereoscopisch paar. Met een speciale kijktechniek smelten de twee beelden tijdens onze waarneming samen tot een 3D-afbeelding met diepte in de tekening van een molecuul. Het paartje uit Finland komt in deze vorm niet vaak voor. Het grootste deel van de uitgegeven stereoscopische zegels is namelijk voor frankering gebruikt.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (8)

Twee postzegels van Finland (1991) vormen samen een stereopaar.

Door de postadministratie van Nieuw Caledonië zijn in 1994 (Mi 1025-1029) en 1995 (Mi 1037-1040) twee unieke strookjes (één met vijf 3D-zegels en één met vier zegels) met postzegels uitgegeven, waarop de voorstellingen telkens iets anders zijn ontworpen. Het effect van de verschuivingen geeft een bijzondere uitstraling. Bij het gelijktijdig kijken naar twee bepaalde postzegels uit dit strookje krijgt de waarnemer het 3D-stereoscopische beeld te zien.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (8) - 4

Een wel heel bijzondere vondst van de ontwerper van deze bijzondere serie 3D-postzegels. Op een serie van twee postzegels van de postadministratie van Guernsey (1995 - Mi 670-671) ziet de verzamelaar twee ogenschijnlijk normale vlakverdelingen van kleine en grote vogelfiguurtjes. De kenner weet echter dat er hier sprake is van de allereerste officiële serie 3D-postzegels met een stereogram.

De verborgen afbeeldingen in de stereogrammen worden pas zichtbaar door het toepassen van een bepaalde kijktechniek en geduld. Na enkele seconden wachten verschijnt het oorspronkelijk onzichtbare beeld in de afbeelding van de postzegel. Voor het bereiken van een optimaal resultaat bij het toepassen van de techniek van het stereogram lijkt de postzegel zelf iets te klein van afmetingen. Toch is het plezierig om deze uiterst unieke 3D-postzegels in de thematische collectie op te nemen. (Wordt vervolgd).