Het functioneren van onze zintuigen (2)

18 januari 2024

Vervolgens beschrijft de auteur de tastzin en gaat in op de bijzondere relaties tussen zien en voelen. Telkens spelen de bekende geometrische optische verwisselingen een rol in de achtergronden en verklaringen van diverse verschijnselen. Interessante en veelal zelf uit de voeren experimenten passeren de revue. Natuurlijk ontbreekt een uitgebreide behandeling over het geluid en horen en het functioneren van ons gehoororgaan niet.

Het functioneren van onze zintuigen (2)

Die Sinne des Menschen

Bij waarnemingen van ruimte en beweging is er een relatie aanwezig met de werking van ons evenwichtsgevoel. Het boek geeft daar een boeiende uitleg over. Het oog als camera, de opbouw en het functioneren krijgen bijzondere aandacht. Dankzij een uitgebreide bouwtekening van de beroemde kamer van Ames is het mogelijk om zelf het demonstratiemodel te bouwen. Verder komen alle voorkomende eigenschappen van het zien en de visuele waarneming aan de orde, zoals het kleurenzien, kleurenblindheid en beurale processen in ons visuele systeem.

De verschijnselen met de bekende draaiende schijven met zwart/wit voorstellingen spelen daarin een hoofdrol. Het boek sluit af met het monoculair en binoculair zien, het stereoscopisch zien, het zien van beelden in een radom-dot-stereogram en een verhandeling over het waarnemen van schijnbewegingen en nabeelden. Tenslotte bevat het boeiende en infromatieve boek een literatuurlijst en een trefwoordenregister.

ISBN 3-13-603302-7, “Die Sinne des Menschen”, Christoph von Campenhausen, Georg Thieme Verlag, 254 pagina’s.