Het functioneren van onze zintuigen (1)

17 januari 2024

Het natuurwetenschappelijke aspect van het vermogen van de mens om volledig waar te nemen met de vijf zintuigen is het centrale thema in het informatie- en studieboek “Die Sinne des Menschen”. Tezamen met een gedetailleerde en veelal principiële behandeling van de werking en de bijzonderheden van onze zintuigen heeft de lezer daarmee een gedegen en goed begrijpbare informatiebron beschikbaar.

Het functioneren van onze zintuigen (1)

Die Sinne des Menschen

Daar waar kleur een waardevolle bijdrage geeft aan de behandeling van het onderwerp zijn de illustraties in kleur weergegeven. De inhoud van dit boek bevat bovendien een inleiding in de psychologische en fysiologische achtergronden van het waarnemen en feiten over de hedendaagse kennis van de biologie van de menselijke zintuigen. Auteur en wetenschapper Christoph von Campenhausen heeft het geheel een sterk educatief karakter gegeven, heeft een begrijpelijke tekst gebruikt en maakt veelvuldig gebruik van de resultaten van eigen waarnemingen en experimenten.

Het functioneren van onze zintuigen (1) - 2
Voorbeeld van een Ponzo-illusie.

Een groot gedeelte van de experimenten zijn uitermate geschikt voor klassikale demonstratie. In het eerste hoofdstuk gaat de auteur in op de geschiedenis van de visuele waarneming en beschrijft de kenmerken van de natuurlijke samenwerking tussen het visuele systeem en de hersenen. Het verschijnsel van de optische verwisseling wordt al snel concreet gemaakt door een plaatje van de Ponzo-verwisseling. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-13-603302-7, “Die Sinne des Menschen”, Christoph von Campenhausen, Georg Thieme Verlag, 254 pagina’s.