Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (3)

16 januari 2024

Ook nu is het boekje weer voorzien van een velletje met acht anaglyfenpostzegels en een 3D-bril in het boekje. In hetzelfde jaar verscheen in Argentinië een bijzondere postzegel met een driedimensionale afbeelding van een meteoriet, die ooit is neergekomen op Argentijnse bodem. De zegel zelf maakt deel uit van het mooi ontworpen blokje met een kleurrijk beeld van de vallende meteoriet. Het geheel is uitgevoerd in een kartonnen omslag met het 3D-blokje en een 3D-anaglyfenbril.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (3)

Driedimensionale afbeelding van een meteoriet op een postzegel.

Voor liefhebbers van dinosauriërs en voor verzamelaars van 3D postzegels verscheen in 2008 wederom bij de Oostenrijkse Post het kleurrijke boekje “Saurier in 3D”. In dit compacte boekje heeft de ontwerper de fascinerende wereld van dinosauriërs gekoppeld aan de magie van de driedimensionale filatelie. Het velletje in het boekje bevat acht verschillende anaglyfenpostzegels met elk de frankeerwaarde van € 0,55. Ze zullen vermoedelijk zelden of nooit op een brief, een kaart of een pakketje zijn of worden geplakt.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (3) - 4

Voor de serie postzegels over het leven van de dinosauriërs heeft ook het postbedrijf van Zuid-Afrika tien anaglyfenpostzegels laten ontwerpen en voor frankering verkocht. Sinds de vondst in 1858 van het eerste nagenoeg complete skelet van een dinosauriër is er in Zuid-Afrika een fascinerende stroom aan ontdekkingen, informaties en afbeeldingen op gang gekomen. Elk deel of een compleet skelet van een dinosauriër heeft een hoge aantrekkingskracht op jong en oud.

Het mysterie over de dinosauriërs geeft telkens inspiratie aan onderzoekers en wetenschappers en aan ontwerpers en tekenaars. Zij tekenen de meest bijzondere en bizarre complete uitvoeringen rondom gevonden skeletten en voegen een schat aan details en fantasiebeelden toe. De set van tien anaglyfenpostzegels bestaat uit een blokje van vier en een blokje van zes postzegels. Het geheel is gedrukt met de bekende zegelperforaties op twee grote vellen en wordt compleet geleverd met een bijbehorende anaglyfen-3D-bril. (Wordt vervolgd).