Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (2)

15 januari 2024

De anaglyfenbeeldtechniek werkt op het principe van het stereoscopisch kijken naar een linker en een rechter beeld van een object, scène, tekening of van een digitaal gerealiseerde 3D-voorstelling door het gebruik van kleurenfilters. Beide beelden van dezelfde voorstelling zijn op een specifieke wijze een beetje verschoven. In de meest voorkomende situaties van het gebruik van kleurenfilters zijn dat een rood en groen filter of een rood en blauw filter.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (2)

Door het kleurenfilter van de 3D-bril zullen veel kleuren niet weergegeven worden.

Deze filters zijn bevestigd in een zogenoemde anaglyfenbril met een rood filter voor het linker oog en een blauw filter of groen filter voor het rechter oog. Bij de historische start van de anaglyfentechniek werden uitsluitend tweekleurige voorstellingen en plaatjes getekend of gedrukt in de genoemde basiskleuren rood/blauw of rood/groen. Later ontstonden er meerkleurige 3D-plaatjes en 3D-foto’s waarin het 3D-effect aanwezig is.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (2) - 4

Door het kleurenfilter van de 3D-bril zullen veel kleuren niet weergegeven worden. Kunstenaars, fotografen en grafisch ontwerpers experimenteren ook met andere kleurenfilters en daarmee overeenkomende anaglyfenbeelden. Anaglyfenplaatjes kunnen vrij eenvoudig worden afgedrukt en als illustratie, foto of film worden geprojecteerd. Met de huidige digitale processen en systemen is het maken van anaglyfenbeelden een eenvoudige bezigheid voor ontwerpers van postzegels en een verrassend driedimensionaal eindresultaat voor verzamelaars.

In 2006 verschenen zowel in ons land als in Oostenrijk een heel leuk informatief en spannend boekje over het leven van monsterachtige dieren met afbeeldingen in driedimensies en met een anaglyfenbril en natuurlijk met een speciaal ontworpen frankeergeldig velletje 3D-anaglyfenpostzegels. De Nederlandse uitgave bevat een velletje van tien postzegels met acht verschillende afbeeldingen. Het Oostenrijkse velletje bevat acht verschillende officiële 3D-zegels. Een jaar later kwam de Oostenrijkse Post weer met een leuk en spannend boekje met driedimensionale plaatjes van dieren, die vooral leven in de oceanen. (Wordt vervolgd).