Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (1)

15 januari 2024

De thematische postzegelcollectie met driedimensionale postzegels uitgevoerd in de anaglyfentechniek krijgt steeds meer omvang en inhoud. Ook de keuze van de onderwerpen op reeds verschenen postzegels krijgt steeds meer variatie. Op dit moment staan 3D afbeeldingen van dieren bovenaan. Maar ook zijn cultuur, mythologie, sport en spel vertegenwoordigd.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (1)

Postzegels met 3D-beelden verrassen de kijkers.

Voor de thematische verzamelaars van anaglyfen op officiële postzegels of op uitgaven met een specifiek doel is alles begonnen met een keuze voor een onderwerp, ontwerpen, drukken en verschijnen van twee anaglyfenpostzegels door de Italiaanse posterijen in 1956 ter gelegenheid van de feestelijke toetreding van Italië tot de organisatie van de Verenigde Naties. Met een speciale 3D-bril met een rood en een cyaan filter is het mogelijk om de afbeeldingen op de zegels in driedimensies waar te nemen.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (1) - 4

Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat de kijker inderdaad volledig stereoscopisch kan zien en bovendien het geduld kan opbrengen om enkele seconden het diepte-effect door de hersenen te laten opbouwen. Pas dan is er sprake van een fascinerend verschijnsel van diepte. Het gebruik van de techniek van anaglyfenbeelden als 3D-beeldmedium op officieel uitgegeven postzegels door nationale en internationale posterijen heeft zich pas vanaf 2001 wereldwijd spectaculair verder ontwikkeld.

Voor de meeste postzegelverzamelaars is het toepassen van 3D-beeldtechnieken op postzegels nauwelijks bekend of zelfs geheel onbekend. Doordat steeds meer posterijen kiezen voor speciale 3D-filatelistische uitgaven wordt die onbekendheid snel minder. In 2001 bracht de posterijen van Grenada een blokje op de markt met een driedimensionaal beeld van de bekende Russische schaker Anatoli Karpov. Hij steekt op de afbeelding van de postzegel een grote pion recht naar voren. Door het aangebrachte driedimensionale effect lijkt die pion uit de postzegel te steken. Het gebruik van een speciale 3D-bril is dan wel noodzakelijk om dit te ervaren. (Wordt vervolgd).