Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (20)

13 januari 2024

De inhoud van het boek is verdeeld over tien hoofdstukken, waarbij de eerste twee hoofdstukken gaan over de theoretische grondbeginselen van kleur en de op deze grondbeginselen gebouwde praktische processen in de digitale filmproducties en in de tv-industrie. De eigenschappen van kleur en visuele waarneming zijn op heldere wijze behandeld.

Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (20)

Er is ruim aandacht voor de 2D-3D-conversiemethoden.

In de hoofdstukken daarna behandelen de auteurs alle elementen van de meest voorkomende camera-technieken, objectieven, geometrische optica, scherptediepte, beeldsensoren, cameraopstellingen en verzamelen van gegevens voor het realiseren van VFX-effecten. De praktische tips zijn gedetailleerd uitgewerkt en voorzien van veel plaatjes.

Hoofdstuk 6 bespreekt bijzonderheden van het ruimtelijk zien, stereoscopische 3D beelden, het gebruik en bewerken van 3D-informatie, opbouw van stereo 3D-camera’s, de problemen van 3D-projectie en vele andere praktische benaderingen. Verschillende cameraopstellingen voor 3D-opnamen komen ruim aan de orde en uitgebreid worden grondprincipes en de verschillende methoden van het weergeven van stereo 3D beelden besproken, zoals de methoden van anaglyf, RealD, Imax-3D en XPanD (de shuttertechniek), Dolby-3D en de bijbehorende correctiemethoden.

Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (20) - 2 Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (20) - 3 Filatelistische aandacht voor: Radio-TV-Video-Geluid-PC (20) - 4

Natuurlijk is er ruim aandacht voor de 2D-3D-conversiemethoden, het Pulfrich-effect en het toepassen van 3D-geometrie bij omzetting van 2D naar 3D. In hoofdstuk 7 bespreken de auteurs alle activiteiten rondom scherpstellingen, het volgen van bewegende scènes en het vermijden van vertekeningen door 2D en 3D opname apparatuur. In de hoofdstukken daarna komen alle andere praktische aspecten uit de keten van opname, filters, kleur- en beeldcompositiebewerkingen stap-voor-stap aan de orde.

De techniek van stapeling van meervoudige opnamen is gedetailleerd in beeld gebracht. Spelen met composities en trucages is behandeld in het laatste afsluitende hoofdstuk. Elk gedeelte eindigt met een literatuurlijst en het informatieve en uiterst leerzame boek sluit af met een trefwoordenregister. ISBN 978-3-662-43888-6, “Game of Colors: Moderne Bewegtbildproduktion”, Eberhard Hasche en Patrick Ingwer, Springer Vieweg Verlag, 2016, 401 pagina’s. (Wordt vervolgd).