Visuele werkelijkheid grafisch weergegeven

16 januari 2024

Een juweel van grafische vormgeving, typografische hoogstandjes, visuele communicatie en fastastisch studiemateriaal zijn slechts een aantal kwalificaties voor het prachtige werk van Dario Zuffo in zijn boek "Die Grundlagen der visuellen Gestaltung". De meerdere uitingen van visuele grammatica voor de ontwerper verrassen telkens de lezer van dit vakboek.

Visuele werkelijkheid grafisch weergegeven

Die Grundlagen der visuellen Gestaltung

Auteur Dario Zuffo behandelt op een eenvoudige, lezenswaardige en inspirerende manier de onderwerpen vlakken, voluymes, ritme, contrasten, kleurenleer, schrift en typografie alsmede de verschillende grafische en andere beeldtechnieken. De afbeeldingen in het boek zijn in het algemeen reproducties van kunstwerken van leerlingen van de auteur. In het boek is alshetware de wonderlijke beeldwereld van de typografie samengebracht.

In het hoofdstuk 'De punt als kleinste ontwerpelement' neemt de auteur de lezer mee op een verkenning naar het ontstaan van kunstwerken met de punt als basismateriaal. Daarna volgen boeiende beeldverhalen over de mogelijkheden met lijnen, als vervolgmaking van een reeks punten op een rij en het vlak als tweedimensionaal ontwerpmedium. Het geheel is op een bijzondere wijze verfraaid met vele illustraties.

Ook het ontwerpen en afbeelden van driedimensionale vormen en figuren komt aan de orde. De uitspraak: 'Waar licht is, is ook schaduw!', komt regelmatig in beeld in de ontwerpen. De grondbeginselen van het schrift, de typografie en het tekenen worden behandeld voorafgaand aan het sprekende en kleurrijke hoofdstuk 'De grondbeginselen van kleurenleer'. Dario Zuffo heeft een bijzondere kijk op het wezen van kleur en het gebruik ervan in de praktijk van de typografie, de grafische kunst en het gebruik van de beeldtaal.

Hij eindigt dit gedeelte met een beeld van de invloed van kleur op onze zintuigen en de symboliek die van kleur uitgaat. Het prachtige boek eindigt met een uitleg en voorbeelden van het gebruik van tekst in affiches en andere grafische ontwerpen. De lezer maakt kennis met de vele varianten in ontwerpen en het eindeloze aantal mogelijkheden van het realiseren van een optische beweging in teksten. De optische kunst is daar een voorbeeld van.

Om de grafische ontwerper enige achtergronden te geven over de fotografie wordt deze voortreffelijke inspiratiebron. afgesloten met de grondbeginselen van de fotografie als optisch ontwerpmediuym. Het boek mag niet ontbreken in het gereedschap van elke grafisch en typografisch ontwerper en is een must voor het gebruik in grafische opleidingen.

ISBN 3 7212 0350 X, "Die Grundlagen der visuellen Gestaltung", Dario Zuffo, Verlag Niggli, 1998, 3e druk, 223 pagina's.