Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (4)

16 januari 2024

Vijf postzegels tonen de gevonden skeletten van dino’s en de afbeeldingen op de andere postzegels zijn gebaseerd op de volledige beeltenis van dino’s, die volgens vooraanstaande Zuid-Afrikaanse wetenschappers in die fascinerende gelijkenis geleefd hebben. Alle afgebeelde dinosauriërs hebben een connectie met Afrika. De bijbehorende speciale eerstedagenveloppen zijn afgestempeld met de naam “Beaufort West” op de poststempel. In deze plaats zijn veel resten en complete skeletten van dinosauriërs gevonden.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (4)

Alle afgebeelde dinosauriërs hebben een connectie met Afrika.

Voor de posterijen van Zuid-Afrika is het verschijnen van de tien anaglyfenpostzegels een primeur. Het wereldvoetbal kampioenschap 2010 in Zuid-Afrika bracht het postbedrijf van Ecuador op het idee een blokje in de anaglyfentechniek uit te geven. In het blokje is een echte 3D-postzegel verwerkt. Met de speciale 3D-bril op krijgt de fraaie bergachtige voorstelling en de afgebeelde wilde dieren een magische diepte.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (4) - 4

De postadministratie van Australië heeft in 2011 haar uiterste inspanning gedaan om in het bijzonder voor de verzamelaars van thematische postzegels op het gebied van 3D en andere bijzondere beeldtechnieken nieuwe uitgaven te laten ontwerpen. De basis voor een nieuwe serie anaglyfenpostzegels vormen zes afzonderlijke beeltenissen van mythologische creaties. De zes zegels zijn los of als blokje verkrijgbaar en kunnen gebruikt worden voor het verzenden van poststukken. De Australische Post heeft enkele varianten van de blokjes laten drukken. De zegels zijn in de uitvoeringen gegomd en zelfklevend te koop. Het blokje met zes zegels is gedrukt in een 2D uitvoering en in de anaglyfen 3D beeldtechniek. (Wordt vervolgd).