Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (5)

17 januari 2024

Voor de verzamelaars is een klapkaart gemaakt voor het insteken en bevestigen van beide blokjes en voor het stofvrij bewaren van een rood/cyaan anaglyfenbril. Aan de binnenzijde van deze klapkaart is een speciaal kartonnen hoesje gemonteerd voor het opbergen van het anaglyfenbrilletje. Het hoesje is echter veel te krap ontworpen waardoor het brilletje er moeilijk in en uit gaat. Met dit verhalende overzicht zijn onze lezers en filatelisten weer helemaal op de hoogte van officieel verschenen 3D-postzegels met afbeeldingen in de anaglyfentechniek.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (5)

De kosten voor thematisch verzamelen is nog te overzien.

Het nu nog kleine verzamelthema is ruimschoots te overzien en de kosten om vanaf het allereerste begin ervan te gaan verzamelen zijn eveneens gering. In ons overzicht hebben wij alleen een beeld gegeven van de door ons verzamelde verschenen 3D-postzegels. Maar zoals het gebruikelijk is in de filatelie zijn er vele extra filatelistische uitgaven verschenen en verkrijgbaar, zoals onder andere meerdere zogenoemde fdc-enveloppen met afgestempelde postzegels en meerdere persoonlijke uitgaven. Een bezoek aan uw postzegelhandelaar kan de start betekenen van een nieuwe thematische verzameling.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (5) - 4

Door de extra dimensie aan het gedrukte exemplaar toe te voegen nemen filatelisten een kijkje in de fascinerende wereld van de driedimensionale filatelie! Naast anaglyfenpostzegels worden ook de stereoscopische postzegels verzameld. Er bestaan slechts een klein aantal postzegels met een stereoscopisch beeld, dat wordt gevormd door een linker- en rechterbeeld. Bij het gelijktijdig kijken naar beide beelden, die volgens de stereoscopische opname- en weergavetechniek zijn gemaakt, is het voor de kijker mogelijk om een driedimensionaal te creëren.

Vanuit beschikbaar stereoscopisch basismateriaal is het mogelijk om 3D-postzegels te vervaardigen in de zogenoemde stereogramuitvoeringen. Andere vormen van 3D-postzegels vinden we in de uitvoeringen met holografische afbeeldingen en met lenticulaire plaatjes. Er bestaan ook postzegels met afbeeldingen waarin door het gebruik van een bepaalde digitale techniek tijdens de fabricage een 3D-beeld wordt aangebracht. Dat aanwezige 3D-beeld kan dan met digitale apparatuur op een magische wijze voor de kijker zichtbaar worden gemaakt. (Wordt vervolgd).