Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (6)

17 januari 2024

De Italiaanse posterijen bracht in 1956 een serie driedimensionale postzegels uit. Het driedimensionale effect wordt bij de 3D-zegels bereikt door het gebruik van de bekende anaglyfendruktechniek. In het jaar 1956 had de Italiaanse regering vergevorde plannen voor een toetreding tot de VN. Max Wendt van de firma Dreyer & Wendt was erg succesvol met zijn advies aan de Italiaanse Post om een speciaal beeld in anaglyf af te drukken op een postzegel. Het werden er uiteindelijk twee, die op 29 december 1956 werden uitgegeven.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (6)

De Italiaanse Post bracht in 1956 driedimensionale postzegels uit.

De 25 Lire zegel (Mi 976) en de 60 Lire zegel (Mi 977) kwamen uit ter gelegenheid van de feestelijke toetreding tot de organisatie van de Verenigde Naties. Het ontwerp is gedaan door C. Donati en was gebaseerd op een eerder in 1938 verschenen stereoscopische tekening van de wereldbol. Grafisch ontwerper Curt Calov tekende dit oorspronkelijke beeld in de rood/blauw anaglyfentechniek als een mathematische voorstelling.

Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Anaglyf & Stereoscopie (6) - 4

De 3D-anaglyfen plaatjes op de postzegels worden bekeken met een speciale 3D-bril met een rood en cyaan filter, waarbij na enkele seconden het diepte-effect zichtbaar wordt. Het toepassen van de techniek van anaglyfen als 3D-beeldmedium op officieel uitgegeven postzegels door de eigen en internationale posterijen heeft zich wereldwijd tot nu toe nog niet zo sterk ontwikkeld. Er is wel belangstelling uit de filatelistische wereld merkbaar, maar de belangstelling vanuit de posterijen blijft mager.

Bij een uitgifte zal de post altijd een 3D-bril mee moeten leveren om verzamelaars te laten genieten van deze visuele beeldkunst om vanuit de platte postzegels een 3D-beeld te toveren. Abonnees op de nieuwsbrief Optische Fenomenen (sinds 1987) werden door de redactie verrast met de originele exemplaren van de twee zegels uit Italië op de titelpagina’s van de print uitgaven van OF 388 en 390. (Wordt vervolgd).