Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (10)

27 juli 2023

In 1896 draaide Méliès zijn eerste film al met zijn zelfgebouwde filmprojector. Er zouden er vele volgen. In het jaar 1897 bouwde hij waarschijnlijk de eerste filmstudio van Europa en wel in het Franse stadje Montreuil. De verhaallijn in enkele films van Méliès doet qua stijl sterk denken aan boeken en avonturen van de Franse schrijver en de pionier van het genre sciencefiction, Jules Verne (1828-1905). Voor Méliès mogelijk een inspiratiebron.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (10)

Auguste & Louis Lumière

In 1912 stonden er al 600 films op zijn naam, waarvan de langste zelfs een speelduur heeft van 1½ uur. Hij was bij elke film actief, van draaiboek tot en met coulissen en de hoofdrol tot en met de verkoop van zijn producties. Méliès heeft naam gemaakt als uitvinder van meerdere bijzondere filmtrucs, die hij met een grote fantasie en met een verbluffende precisie inzette.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (10) - 4

Tot zijn beroemdste werken behoren zijn sciencefiction films “De reis naar de maan” (1902) en “De reis door het onmogelijke” (1904). De zegel uit Monaco (Mi 3056) bevat scènes uit een “De reis naar de maan”. Het bedrijf van Méliès ondervond steeds meer concurrentie van andere filmondernemingen. Ook de economische omstandigheden tijdens de oorlogshandelingen in de periode van 1914-1918 hebben sterk gezorgd voor het afnemen van zijn bedrijfsactiviteiten.

In 1923 moest Méliès zijn studio en zijn bedrijfsgebouwen van de hand doen en een deel van de films werd overgedaan aan een aantal bioscopen. In een vlaag van moedeloosheid stak hij zijn magazijn in brand. Daarna leefde Méliès teruggetrokken. (Wordt vervolgd).