Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (9)

26 juli 2023

De Franse filmpionier Georges Méliès is geboren op 8 december 1861 in Parijs. Filmvrienden, filmmakers, eigenaren van bioscopen en postzegelverzamelaars vieren regelmatig zijn geboortedag en herdenken zijn dag van overlijden. In 1961 verscheen ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag bij de Franse Posterijen een eerste herdenkingspostzegel met een afbeelding van het werk van Méliès.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (9)

Auguste & Louis Lumière

Ook bij de posterijen van Monaco is een speciale herdenkingszegel verschenen met het werk en een afbeelding van Georges Méliès (1861-1938). Op de postzegel zijn tevens figuren uit de sciencefiction film “De reis naar de maan” te zien. Méliès stamt uit een rijke familie van schoenfabrikanten. Hij werd voor het leren van de Engelse taal naar Londen gestuurd en leerde er niet alleen Engels maar leerde er ook goochelen.

Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Auguste & Louis Lumière (9) - 4

Kort na zijn terugkeer in Parijs verwierf hij het eigendom van het goocheltheater “Robert Houdin”, waarin hij op enthousiaste wijze aan het publiek zijn kleine en grote goocheltrucs presenteerde. Als president van de beroepsvereniging van goochelaars werd hij uitgenodigd bij één van de eerste filmvoorstellingen en begreep direct de immense mogelijkheden van de film.

In de ogen van de gebroeders Lumière was de film slechts een curiositeit en een technisch speeltje. Zij verkochten hun apparatuur echter niet aan Méliès, die daarop besloot om alle benodigde filmapparatuur zelf te bouwen. Via kennissen wist Méliès toch te kunnen beschikken over een bepaald type filmprojector, gebaseerd op de technologie van de kinetoscoop van Thomas Edison. (Wordt vervolgd).