Gustav Tauschek (1899-1945)

22 juli 2023

Gustav Tauschek (1899-1945) was een Oostenrijkse pionier op het gebied van informatietechnologie en ontwikkelde tussen 1922 en1945 talrijke verbeteringen voor de op ponskaarten gebaseerde rekenmachines in die tijd. Hij was waarschijnlijk de meest creatieve ontwikkelaar in de geschiedenis van de ponskaarttechnologie. Een van zijn uitvindingen is wat nu het historische data-opslagsysteem is.

Gustav Tauschek (1899-1945)

Een Oostenrijkse pionier op het gebied van informatietechnologie.

Van 1926 tot 1930 werkte hij voor een bedrijf waar hij een nieuw ponskaartboekhoudsysteem ontwikkelde dat echter nooit in massa werd geproduceerd. Het prototype bevindt zich nu in de collectie van het Technisch Museum in Wenen. Nadat Rheinische Metall- und Maschinenfabrik in het voorjaar van 1928 een dochteronderneming had opgericht voor de ontwikkeling van ponskaartmachines, Rheinmetall Lochkarten GmbH, werd dit bedrijf weer in hetzelfde jaar opgekocht om de monopolie positie van IBM veilig te stellen.

Tauschek kreeg een vijfjarig contract en verkocht in totaal 169 patenten aan IBM. De talrijke uitvindingen van Gustav Tauschek omvatten ook een verbetering van de guillochemachine en een apparaat dat een normaal lettertype leesbaar maakte voor blinden door een fotocel te gebruiken om het lettertype te scannen en een tactiel apparaat te bedienen.


Gerelateerde artikelen