Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (3)

18 juli 2023

Naast een basale biografie, besteedt Daniel Todes bijzondere aandacht aan Pavlovs Nobelprijswinnend onderzoek naar spijsvertering (1891-1903) en natuurlijk aan zijn iconische studies van voorwaardelijke reflexen en het ontstaan van hogere zenuwactiviteit (1903-1936), evenals zijn experimenten met honden. Daniel Todes beschrijft dat Pavlov geen gedragsdeskundige was, ook geen belletje gebruikte bij zijn experimenten en zeker geen interesse had in het trainen van zijn honden.

Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (3)

Pavlov on the Conditional Reflex

De Russische wetenschapper probeerde niet alleen extern gedrag te verklaren, maar ook het emotionele en intellectuele leven van dieren en mensen. In deze aanvullende Engelse vertaling laat de auteur Pavlov voor zichzelf spreken over de definities van zijn termen met concepten in de woordenlijst die rechtstreeks uit zijn artikelen komen.

Bovendien heeft de auteur ervoor gezorgd, om de inhoud nauwkeurig over te brengen en enkele diepgewortelde vertaalfouten te corrigeren die in Pavlovs nalatenschap nog aanwezig waren, dat deze vertaling van Pavlovs beschrijvingen boeiend is gebleven door het gebruik van een nuchtere schrijfstijl in een lezersvriendelijke sfeer.

Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (3) - 2 Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (3) - 3 Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (3) - 4
Binnen het thema Neurologie vinden filatelisten een schat aan postzegels, poststukken, boeken en tijdschriften om daarmee op de hoogte te komen van de veelzijdigheid en betekenis van dit onderzoeks-, studie-, vak-, werk- en behandelgebied.

Na een compact voorwoord geeft de auteur een uitgebreide verklaring over het waarom van de Engelse vertaling van zijn wetenschappelijke teksten en het werk eraan om dan de juiste woorden en verklaringen te vinden. Het geheel is een bijzonder leer- en referentieboek geworden voor verdere studie.

ISBN 978-0-19-094187-1, “Pavlov on the Conditional Reflex”, Ivan Petrovich Pavlov, Oxford University Press, 2023, 635 pagina’s, £ 89.


Gerelateerde artikelen