Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (1)

16 juli 2023

Door de resultaten van zijn baanbrekende onderzoeken naar de reflexieve conditionering en spijsvertering en het ontvangen in 1904 van de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde, wordt hij veel geprezen als de “Prins van de wereldfysiologie” en hebben de inspanningen en publicaties van Ivan Pavlov nog steeds veel invloed op de moderne wetenschap.

Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (1)

Pavlov on the Conditional Reflex

Zijn gepubliceerde resultaten van onderzoek naar de spijsvertering, de aansturing door de hersenen en het gedrag daarbij van dieren en mensen bieden nog steeds belangrijke inzichten in de geest van dieren - inclusief mensen - en is een inspirerend voorbeeld van fantasierijke experimentele techniek. Pavlov studeerde in 1869 af aan het theologisch seminarie maar schakelde vrij snel over op de geneeskunde en ging studeren aan de universiteit in St. Petersburg.

Hij kreeg interesse in de fysiologie van circulatie en spijsvertering, wat hem inspireerde tot het bestuderen van voorwaardelijke en onvoorwaardelijke reflexen. Hij voerde duizenden experimenten uit met honden en ontwikkelde een methode om de speekselklieren van een hond te gebruiken als een venster waardoor de werking van zijn hersenen kon worden waargenomen. Pavlov maakte de Russische Revolutie en de daarop volgende burgeroorlog mee.

Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (1) - 2 Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (1) - 3
Binnen het thema Neurologie vinden filatelisten een schat aan postzegels, poststukken, boeken en tijdschriften om daarmee op de hoogte te komen van de veelzijdigheid en betekenis van dit onderzoeks-, studie-, vak-, werk- en behandelgebied.

Lenin erkende zijn genialiteit en financierde zijn nieuwe onderzoek; de nieuwe Sovjetregering bouwde een onderzoekscentrum dat uitsluitend aan zijn experimenten was gewijd. De resultaten van Pavlovs onderzoek was fundamenteel voor de situatie van het opgebouwde kennis- en ervaringsniveau in het begin van de 20e eeuw in relatie tot het begrip van fysiologie en psychologie. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-19-094187-1, “Pavlov on the Conditional Reflex”, Ivan Petrovich Pavlov, Oxford University Press, 2023, 635 pagina’s, £ 89.


Gerelateerde artikelen