Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (20)

16 juni 2023

Oogartsen en andere oogheelkundigen zijn in de speciale positie om direct te kunnen kijken naar en in het oog op een gewone manier en met hulp van optische kijkers en andere oogheelkundige instrumenten. Ook hulpbronnen als biomicroscopische technieken kunnen op een perfecte wijze dienstdoen voor preventief en correctief onderzoek aan onze ogen.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (20)

Het zien en visueel waarnemen

Voor een goede diagnose is natuurlijk anatomische kennis en praktijkervaring noodzakelijk. Artsen verzamelen daarom tijdens hun werk een schat aan praktijkgegevens en slaan die gegevens in het algemeen op in systemen. De oogheelkundige pathologie heeft zich als vakgebied in zeer ruime mate kunnen ontwikkelen dankzij inspanningen, het werk en het doorzettingsvermogen van vele internationaal opererende oogartsen en oogheelkundigen.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (20) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (20) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (20) - 4

Zwitserse professor Basil Daicker was één van deze pioniers, die in zijn werkzame leven ruim 12.000 stereoscopische plaatjes heeft geschoten. Deze 3D-foto’s bevatten zeer waardevolle details van gezonde ogen en van door een ziekte of een afwijking aangetaste ogen. Voor de leergierige postzegelverzamelaar met interesse in het thema Oogheelkunde ook een mogelijkheid om kennis te maken met 3D-stereoscopische beeldtechnieken en zeker in relatie tot 3D-technieken als basis voor het ontwerpen en het realiseren van 3D-postzegels. (Wordt vervolgd).