Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (19)

15 juni 2023

Osiris wordt ook wel beschouwd als het voorbeeld van een wederopstanding, het leven na de dood. Hij regeerde als koning met zijn zus Isis als koningin aan zijn zijde lange tijd over het koninkrijk Egypte. Hun aardse bestaan bracht een gouden periode in Egypte. Het leven op de aarde werd echter ruw verstoord door de lafhartige moord op Osiris door zijn broer Seth.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (19)

Het zien en visueel waarnemen

Het verhaal gaat dat Seth het lichaam van zijn gedode broer in veertien stukken sneed. Deze stukken verspreidde hij over Egypte. Met hulp van haar zus zoekt en verzamelt Isis echter alle stukken en maakt er door haar magische kracht weer één geheel van. Over de geboorte van Horus, de zoon van Osiris en Isis (broer en zus) zijn weinig feiten bekend.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (19) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (19) - 3

Er is een verhaal bekend, dat Horus normaal ter wereld is gekomen en jarenlang verborgen is gehouden. Hij was uiteindelijk de troonopvolger. Het andere verhaal is de verwekking bij Isis door de reïncarnatie van Osiris. Daaruit werd Horus geboren. Uiteindelijk werd Horus de nieuwe koning van het verenigde koninkrijk van Egypte.

De afgunst en controverse tussen Seth (de moordenaar van Osiris) en Horus liep hoog op. Zelfs zo hoog, dat Seth zijn neef naar de woestijn lokte en zijn ogen uitstak. Maar door magische krachten van Hathor, soms wel eens genoemd als zijn echte moeder, en het drinken van melk van een gazelle, herstelden de ogen zich. (Wordt vervolgd).