Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (2)

17 juli 2023

Maar veel van zijn werk was nog steeds niet vertaald uit de oorspronkelijke Russische taal. In het boek “Pavlov on the Conditional Reflex” heeft Olga Yokoyama het derde deel van “Pavlov's Complete Works”, evenals zijn laatste niet-gepubliceerde artikel vertaalt en op een indrukwekkende wijze helder besproken. Het boek bevat ook de artikelen van de zesde editie van Twenty Years of Objective Study of the Higher Nervous Activity of Animals.

Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (2)

Pavlov on the Conditional Reflex

Zijn concept van de voorwaardelijke reflex heeft het denken van de mens tot ver buiten de fysiologie richting gegeven, door filosofische vragen op te werpen over de geest en zijn relatie tot de psyche, creativiteit en individuele vrijheid. In een essay bespreekt neurofysioloog Michael S. Fanselow hoe Pavlovs denken en werk van een vitaal belang zijn voor de moderne neurowetenschap en psychologie.

In een tweede bijdrage aan dit studie- en referentieboek geeft Daniel P. Todes een beknopte introductie over het leven en de wetenschap van de grote Russische fysioloog Ivan Petrovitsj Pavlov (1849-1936). Daniel Todes verweeft Ivan Pavlovs leven, waarden, context en wetenschap door zich te concentreren op zijn zoektocht om de psyche en de “kwellingen van ons bewustzijn” te leren begrijpen en te verklaren.

Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (2) - 2 Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (2) - 3 Ivan Petrovitsj Pavlov en de reflexieve conditioneringen (2) - 4
Binnen het thema Neurologie vinden filatelisten een schat aan postzegels, poststukken, boeken en tijdschriften om daarmee op de hoogte te komen van de veelzijdigheid en betekenis van dit onderzoeks-, studie-, vak-, werk- en behandelgebied.

Deze inleiding volgt de oorsprong en rijping van Pavlovs zoektocht vanaf zijn vroege leven in een priesterlijke familie in het provinciale Riazan, zijn worstelingen en het late professionele succes in de hoofdstad St. Petersburg, via de rampzalige vernietiging van zijn wereld tijdens de bolsjewistische verovering van macht en burgeroorlog in de periode 1917-1921, tot de wederopbouw van zijn leven als een “welvarende dissident” tijdens de Leninistische jaren 1920, en zijn succes en persoonlijke kwellingen in 1929-1936 tijdens de industrialisatie, culturele revolutie, en terreur van de tijd van Stalin. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-19-094187-1, “Pavlov on the Conditional Reflex”, Ivan Petrovich Pavlov, Oxford University Press, 2023, 635 pagina’s, £ 89.


Gerelateerde artikelen