Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (53a)

19 juli 2023

Van de fascinerend boeiende, informatieve en vooral leerzame publicaties “Sehen” hebben wij tot nu toe slechts drie uitgaven kunnen verzamelen. De publicatie is een promotie-uitgave in groot formaat van het Duitse optische bedrijf G. Rodenstock in München. Wij verzamelden uitgaven uit de jaren 1979, 1984 en 1986. Onze uitgaven zijn Duitstalig. Er zijn echter ook Engelstalige edities verschenen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (53a)

Kijken, zien, verwerken en waarnemen

De Rodenstock publicaties zijn door de inhoud van de artikelen, illustraties en de opmaak ervan juwelen voor verzamelaars en personen werkzaam in de wereld van optische hulpmiddelen en met belangstelling voor de geschiedenis en het gebruik van brillen en voor andere specifieke thema’s en onderwerpen binnen de optische ontwikke-lingen in wetenschap, onderzoek, handel, industrie en consumentenmarkt voor optische hulpmiddelen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (53a) - 2
Het mooie tijdschrift “Sehen” was een publicatie van Optische Werke G. Rodenstock in München. Afgebeeld zijn de tijdschriften uit de jaren 1984 en 1986.

In onze rubriek “Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies” willen wij daarom graag de aandacht vestigen op dit toen unieke en gewaardeerde periodiek. Wij informeren onze lezers over verschenen artikelen uit alle drie de tijdschriften. De inhoud van die artikelen zullen nu en in de toekomst hun waarde blijven behouden.

“Zien dient de mens meer dan alle andere zintuigen. Hij vangt zijn omgeving met zijn ogen en maakt er meer van. De natuur observeren, schoonheid ervaren, perspectief begrijpen, technologie snappen, kleuren en vormen herkennen, snelheid en gevaar inschatten, genieten van kunst en illusie - dat alles en meer is zien.”, een citaat uit “Sehen” 1979. Na deze poëtische woorden is er een vier pagina’s tellend artikel over de erg onbekende wetenschappelijke handwerkende kant van de beroemde filosoof, slijper van brillenglazen en lenzen voor microscopen Benedictus Spinoza (1632-1677). (Wordt vervolgd).