Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (53b)

21 juli 2023

Als filosoof werd Baruch de Spinoza, zoals zijn geboortenaam officieel is, een wereldberoemd persoon, die echter niet veel verdiende met alleen het verkondigen van zijn denkbeelden. Hij verdiende goed zijn brood als glasslijper. Maar die praktische bezigheid, niet toevallig gekozen, scherpte ook zijn geest. In het uitgebreide artikel is te lezen hoe bij Spinoza ambacht en filosofie in de 17e eeuw met elkaar verweven werden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (53b)

Kijken, zien, verwerken en waarnemen

Hij is geboren in Amsterdam en is overleden in Den Haag. In Rijnsburg is het Museum Het Spinozahuis, gelegen aan de Spinozalaan 29, gevestigd. Vanaf 1661 woonde Spinoza enkele jaren in het huis, nu museum, en sleep hier lenzen en vervaardigde ook telescopen en microscopen. Verder vindt de lezer artikelen over producten, die Rodenstock ontwikkelde en op de markt bracht, over het dragen van een bril als modeverschijnsel en over testmethoden om de kwaliteit van het zien van kleuren vast te stellen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (53b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (53b) - 3
Inhoudsopgave van de publicatie Sehen uit 1979.

Kleurenblindheid ligt namelijk ‘op de loer’ en worden soms later in het leven ontdekt. Ook is er een literatuurbijdrage en is er aandacht voor diverse medewerkers van Rodenstock. Volgens het voorwoord is deze publicatie van “Sehen” de allereerste uitgave van dit promotieblad. Een symbolisch en schijnbaar gereflecteerde laserstraal op de omslag van de uitgave uit 1984 vestigde uw aandacht op deze uitgave van “Sehen”. Niet toevallig: deze keer brengt de redactie een speciaal eerbetoon aan het licht als levenselixer. “Laten we samen onthouden dat kaarslicht ooit de ophthalmometer van Helmholtz deed functioneren.” (Wordt vervolgd).