Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (3)

29 september 2020

Bij het “echte” Droste-effect is de kleiner wordende herhaling van de afbeelding of de constructie steeds hetzelfde. Meerdere soortgelijke herhaalde afbeeldingen lijken veel op het Droste-effect, maar hebben in het ontwerp van een afbeelding of beeldconstructie toch een iets andere opbouw. In het algemeen wordt dan gesproken van een “quasi” Droste-effect. In ontwerpen voor reclamecampagnes of verpakkingen komen slechts zelden Droste-effecten in beeld.

Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (3)

Het Droste-effect op postzegels.

Ontwerpers van tijdschriften, boekomslagen en van andere publicaties willen nog wel eens kiezen voor een specifieke toepassing van een recursieve afbeelding of beeldconstructie. In de filatelie worden de verzamelaars vaker verrast op postzegels met het Droste-effect in de afbeelding of op afbeeldingen in uitvoeringen met een quasi-Droste-effect en met beeldeffecten van beeldherhalingen die in grootte gelijk blijven of die in grootte telkens een beetje kleiner of zelfs in beeld groter worden.

Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (3) - 4

Een thematische postzegelcollectie Droste-effect heeft daarmee meer inhoud en geeft op basis van persoonlijke invullingen extra verzamelvreugde. Natuurlijk staat het elke verzamelaar vrij om de inhoud van het onderwerp krap of soepel in te vullen. Soms komt een herhaling maar één of twee keer voor of blijven sommige gezichten of figuren visueel even groot. Voor een inspiratie zijn ook enkele niet-filatelistische publicaties afgebeeld waarop een Droste-effect is te zien. Kijk ook op WikipediA voor extra informatie.


Gerelateerde artikelen