Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (1)

17 april 2021

De Italiaanse uitvinder, natuurkundige en pionier Guglielmo Marconi (1874-1937) is in het algemeen bekend geworden door de uitvinding en openbare demonstraties van de draadloze telegrafie. Door het ontbreken van belangstelling bij de Italiaanse overheid voor de resultaten van de experimenten van Marconi met het draadloos verzenden van radiogolven vertrok hij in 1896 naar Engeland.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (1)

Guglielmo Marconi is de uitvinder van draadloze telegrafie.

Hij nam zijn zelf ontwikkelde apparatuur mee en demonstreerde daarna met succes zijn bereikte resultaten in het draadloos overbrengen van signalen over grote afstanden. Het was zelfs mogelijk om voorafgaand aan de demonstratie al in begin juli 1896 een bedrijf op te richten.

Via een aantal voor hem belangrijke personen was het zelfs mogelijk om op 2 juni 1896 te kunnen beschikken over ’s werelds eerste octrooi op een draadloos telegrafiesysteem. De eerste openbare overdracht van signalen via een draadloze telegrafieverbinding vond plaats op 27 juli 1896.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (1) - 4

Vanaf 1897 concentreerde de Italiaanse onderzoeker en zakenman Guglielmo Marconi zich op de Engelssprekende markt. Engeland was de grootste zeemacht en het was daar, meende Marconi, dat de wereldstandaard voor draadloze telegrafie kon worden gehandhaafd, omdat Marconi's systemen toen al voldoende concurrentie hadden.

In Engeland vond hij veel belangstelling voor het onderwerp. Mede met steun van de autoriteiten en de marine richtte hij verschillende grote experimentele radiostations op zoals in het Engelse Cornwall. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen