Vladimir Kosma Zworykin (1888-1982)

16 april 2021

De Russisch-Amerikaanse uitvinder, ingenieur en pionier op het gebied van de technologie van de televisie, Vladimer Kosma Zworykin (1888-1982) is vooral bekend geworden door zijn presentatie van een televisiezend- en ontvangstsysteem, dat is gebaseerd op de kathodestraalbuis. Daarmee speelde hij een belangrijke rol in de praktische ontwikkelingen van de televisie in de Verenigde Staten in de begin jaren dertig van de 20e eeuw.

Vladimir Kosma Zworykin (1888-1982)

Vladimer Kosma Zworykin is bekend door zijn televisiezend- en ontvangstsysteem.

Met James Hiller droeg hij bij aan de ontwikkeling van de elektronenmicroscoop. Hij werd geboren in 1889 in het Russische Keizerrijk. Na zijn vooropleidingen studeerde hij aan het Instituut van Technologie in Sint-Petersburg onder leiding van professor Boris Rosing en behaalde in 1912 zijn ingenieursdiploma.

In het laboratorium van professor Rosing werkte Zworykin mee aan het ontwerpen en experimenteren met steeds meer onderdelen voor het televisie-apparaat. Rosing kreeg uiteindelijk in 1907 een patent op het ontwikkelde televisiesysteem.

Het tv-scherm werd gevormd door de kathodestraalbuis, die eerder beschikbaar was dankzij het werk van de Duitse natuurkundige Karl Ferdinand Braun (1850-1918), bekend van de Nobelprijs voor de Natuurkunde van 1909 voor zijn ontwikkelingen van de draadloze telegrafie. Deze prijs moest hij wel delen met Guglielmo Marconi. Het televisiesysteem van Rosing/Zworykin werd in 1911 gedemonstreerd.


Gerelateerde artikelen