Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (2)

18 april 2021

Naast elektriciteit en auto’s was de komst van de radio een van de belangrijkste technologische onderwerpen waar de mensen rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw enthousiast over konden worden en tot aankoop overgingen. Marconi werd al snel een beroemdheid in Groot-Brittannië. De media berichtten regelmatig over hem en zijn 'spookachtige' draadloze berichten leken voor velen een onbegrijpelijke fascinatie.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (2)

Marconi werd al snel een beroemdheid in Groot-Brittannië.

In sommige landen of gebie-den zijn anderen bekender dan de uitvinder van de draadloze telegrafie. Zo hebben Rusland en andere landen van het voormalige Oostblok de wetenschapper Aleksander Popov en in Frankrijk koos men Édouard Branly.

Allen deden afzonderlijk van elkaar hun uitvinding rond 1896 door de eerdere ontdekkingen door de Engelse James Clerk Maxwell en door de Duitse wetenschapper Heinrich Hertz verder uit te werken en ermee te experimenteren. Zoals meerdere wetenschappers uit die tijd zag ook Hertz geen praktische toepassingen voor zijn ontdekking. Dit veranderde echter in 1894, toen de nog jonge Italiaanse technicus Guglielmo Marconi met de ‘hertzgolven’ ging experimenteren voor draadloze communicatie.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (2) - 4

Over zijn opleiding is het volgende te melden. Door de woonsituatie van de familie ontving de jonge Marconi thuis les van een privéleraar. Serieus nam hij deze vorm van lessen volgen niet. Op z’n twaalfde ging hij naar het voortgezet onderwijs. Dat werd pas succesvoller beleefd op een technische school.

Met hulp van bevriende opleiders kreeg Marconi lessen in de technische vakken en kwam uiteindelijk in aanraking met het werk van Maxwell, Hertz en anderen. Rond 1890 begon hij zelf te experimenteren met radiogolven en de toen beschikbare apparatuur. Hij ontwierp en bouwde ook zelf apparatuur. (Wordt vervolgd).