Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (3)

19 april 2021

In 1909 werd aan Marconi en een collega onderzoeker, de Duitse natuurkundige en tevens radiopionier Karl Ferdinand Braun de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend voor hun bijdragen aan de komst en de ontwikkelingen van de draadloze telegrafie. De technologie van Marconi zou al snel een wereldwijde standaard worden. In hetzelfde jaar ontmoet Marconi in het Vaticaan paus Pius XI en introduceert zijn techniek.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (3)

De technologie van Marconi is een wereldwijde standaard geworden.

Destijds hadden enkele van zijn concurrenten zijn techniek al ingehaald - met radio was al eerder geëxperimenteerd in Duitsland. Dit alles was nauwelijks belangrijk voor Marconi. Hij was namelijk een belangrijke Italiaan en gold als icoon, vereerd, gevierd en geëerd met een adelijke titel en met kantoren in het land.

Marconi liet meerdere uitvindingen patenteren, zoals die voor een tijdgereguleerde vonkgenerator, een horizontale ontvanger en een magnetische detector. Bekend is dat Marconi voor het ontwerpen, bouwen en demonstreren van zijn eerste draadloze trans-Atlantische radiocontact gebruikmaakte van eerder gepubliceerde uitvindingen van Nikola Tesla.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (3) - 4

Tesla maakte zich druk om het verlenen van een Nobelprijs aan Marconi en betwistte tevens de geldigheid van Einsteins werk. Zo streken rivalen van Tesla, als Edison en Marconi met de eer van uitvindingen en ontdekkingen van Nikola Tesla. In 1943 oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof (vlak na het overlijden van Nikola Tesla) dat Marconi's eerste draadloze trans-Atlantische radiocontact tot stand kwam met de uitvindingen van Tesla.

Voor filatelisten met een keuze voor het verzamelen van postzegels en blokken met een afbeelding van Guglielmo Marconi of waarop één of meerdere apparaten en systemen van hem zijn te zien, hebben wij een aantal samengebracht in onze overzichten. Direct is dan vast te stellen dat het onderwerp waarmee hij zo bekend is geworden breder en flink dieper kan worden uitgewerkt. Daarmee is het tevens mogelijk om de collectie extra aantrekkelijk samen te stellen uit onderwerpen, die in relatie staan of een verbinding hebben met draadloze telegrafie. Er zijn legio bijpassende zegels te vinden. (Wordt vervolgd).