Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (14)

5 februari 2024

Kleuren omgeven ons in onze cultuur en maatschappij en bepalen veelal onze bewuste en onbewuste handelingen van het doen en het laten op het persoonlijke vlak en in het dagelijkse leven. Kleuren lijken zo’n vanzelfsprekendheid, alsof er altijd al kleuren hebben bestaan en waarvan er vele zelfs een naam of betekenis hebben.

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (14)

In het Carl Bosch Museum vond de educatieve en kleurrijke expositie “Faszination Farbe” plaats. Een oriënterend bezoek aan het op een bijzondere locatie gevestigde museum leverde ons nog een echt laatste catalogus op van deze uiterst leerzame en boeiende expositie op. Alleen al de route naar dit hoog boven de historische binnenstad van Heidelberg gelegen museum was al een belevenis.

Het Carl Bosch Museum is gevestigd in de voormalige bebouwing van de scheikundige en ontvanger van de Nobelprijs voor de Scheikunde in 1931. In meerdere ruimten van dit prachtige en fraai gelegen museum maken bezoekers uitgebreid kennis met het werk en leven van Carl Bosch (1874-1940). Voor speciale exposities op het vlak van de techniek en natuurwetenschappen zijn twee unieke gebouwen ontworpen en gerealiseerd.

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (14) - 4

In het zogenoemde Museum am Ginkgo vond de thema-expositie over kleur plaats. Kleuren omringen ons op alle situaties en gebieden van het leven. Bijvoorbeeld het blauw van de lucht, het rood van sommige rotsen of het groen van plantenbladeren. Maar hoe ontstaan kleuren? En wat is hun doel? Wat is kleur en hoe complex is de term kleur die wordt gebruikt? De thematentoonstelling onderzocht al deze vragen en liet zien hoe veelzijdig en fascinerend het onderwerp kleur is. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen