Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (7)

2 februari 2024

De postadministratie van Liechtenstein heeft een postzegel laten ontwerpen waarin vijf ringen met perforaties zorgen voor bijzondere licht of kleur effecten. Voor de frankering geplakt op een gekleurd vlak krijgen de geperforeerde ringen de kleur van die achtergrond. Plaatst men een lichtbron aan de achterzijde van de postzegel, dan ontstaat er een verrassend lichtpatroon (Mi.1746).

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (7)

De kleuren cyaan, magenta en geel noemt men ook de proceskleuren.

Het netvlies in het menselijk oog is gevoelig voor verschillen in golflengten van het zichtbare licht in de orde van grootte van enkele nanometers. Daardoor is het voor ons mogelijk om vele duizenden kleuren van elkaar te onderscheiden. In de kleurenleer maakt men onder andere onderscheid tussen additieve kleurmenging en subtractieve kleurmenging.

In een volledige regenboog komt het additieve kleursysteem (lichtkleuren) bijzonder mooi in beeld. Het additieve systeem maakt gebruik van een combinatie uit de kleuren rood, groen en blauw, om andere kleuren in het kleurenspectrum weer te geven. Gelijke verdelingen in het rode, groene en blauwe licht geven gezamenlijk wit licht. Het subtractieve kleursysteem (pigmenten) heeft als basiskleuren de kleuren cyaan, magenta en geel.

Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Jaar van het licht 2015 (7) - 4

Door het mengen van de kleurstoffen met deze drie kleuren ontstaat zwart. Dit mengsysteem vormt de basis van de techniek van meerkleurendruk. De kleuren cyaan, magenta en geel noemt men ook de proceskleuren. De filatelistische thema’s Licht en Kleur leveren fascinerende en leerzame collecties op. Het zoeken naar en het verzame-len van thematische postzegels is een boeiende en betaalbare hobby.

De afgebeelde postzegels geven een beeld van vele prachtige ontwerpen in relatie tot het Jaar van het Licht 2015. Aan de thema’s worden in het algemeen ook postzegels van personen gekoppeld, die hebben bijgedragen aan onze kennis en wetenschap over beide thema’s. Ook in de volgende jaren biedt het verzamelen van postzegels met afbeeldingen die een relatie hebben tot licht veel vreugde voor de filatelist en zal leiden tot opzet van bredere collecties. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen