Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (1)

18 april 2022

De beroemde astronoom en wiskundige Johannes Kepler werd in 1571 geboren in de Duitse stad Weil der Stadt, in de buurt van Stuttgart, als eerste zoon van Heinrich en Katharina Kepler. Op vierjarige leeftijd leed hij een tijdje aan een hevige vorm van pokken. Het gezichtsvermogen was na een herstel aangetast en zou zijn gehele leven negatieve invloed hebben op zijn astronomische observaties. In 1576 vestigt de familie zich in het nabijgelegen Leonberg.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (1)

Johannes Kepler werd in 1571 geboren in de Duitse stad Weil der Stadt.

Johannes Kepler ontvangt tussen de jaren 1584 en 1589 eerst onderwijs op de Duitse school en later op de Latijnse school. Na het behalen van de eindtoetsen is hij gaan studeren. Aan de universiteit in Tübingen studeerde Kepler evangelische theologie, wiskunde en astronomie. Hij is aanhanger van het heliocentrisch wereldbeeld.

Heeft een bijzondere belangstelling voor astronomie en was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de stelling van de toen nog vrij jonge verhandelingen van astronoom en wetenschapper Nicolaus Copernicus, die de zon als centrale punt van ons planetensysteem beschreef en verklaarde in 1543. Helios betekent zon en in dit model draaien de planeten om de zon en niet om de aarde.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (1) - 4

Na een periode van 1589-1594 studeert hij uiteindelijk af in de theologie. Hij krijgt een baan als wiskundige in Graz en wordt docent. Al in 1596 schrijft Kepler in Graz zijn eerste grote werk met de titel “Mysterium Cosmographicum” en wordt bekender in vakkringen bij onder andere Tycho Brahe. Een jaar later trouwt Kepler de rijke weduwe Barbara Müller. Het is Brahe die door onderzoek zijn hypothese opstelde dat kometen en planeten om de zon cirkelen.

Hij bezat toen de allerbeste instrumenten voor astronomische waarnemingen. Zijn kennis en ervaring met astronomie bracht Brahe in 1599 naar Praag. In 1600 nodigde hij Kepler uit om in Praag zijn assistent te worden. Beide onderzoekers ontvangen in 1601 een opdracht van keizer Rudolph II om de nieuwste astronomische overzichten samen te stellen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen