Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (2)

24 oktober 2022

Het internationale verdrag van de Meterconventie zorgde voor het ontstaan van drie nieuwe organisaties met als doel de standaardisering van gewichten en maten te bevorderen. De meterconventie liet de navolgende organisaties ontstaan: het Internationaal bureau van gewichten en maten (Bureau International des Poids et Mesures - BIPM) (een internationaal metrologisch centrum in Sèvres-Parijs), het Internationaal comité voor gewichten en maten (Comité International des Poids et Mesures - CIPM) (een comité dat jaarlijks vergadert in de vestigingsplaats van het BIPM), de Algemene conferentie over gewichten en maten (Conférence Générale des Poids et Mesures - CGPM) (een conferentie die om de vier tot zes jaar plaatsvindt met als deelnemers de vertegenwoordigers van alle aangesloten lidstaten).

Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (2)

Nederland heeft het verdrag van de meterconventie ondertekend in 1929.

Verslagen van de vergaderingen van de CGPM, de CIPM en van alle raadgevende comités worden verzameld en verspreid door het BIPM. Nederland heeft het verdrag van de meterconventie ondertekend in 1929. Daarvoor en daarna hebben meerdere landen het verdrag ondertekend. De inhoud van het verdrag is meerdere malen met instemming van de vergadering aangepast. Er zijn onder andere comités voor fotometrie, radiometrie, ioniserende straling, tijd en frequentie. Een geweldig aantal organisaties met vertegenwoordigers uit de hele wereld, waardoor er meerdere postadministraties inspiraties hebben om daar met enige regelmaat aandacht aan te besteden met het laten ontwerpen, het realiseren en het uitgeven van kleurrijke en informatieve postzegels en andere filatelistische uitgaven.

Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (2) - 4


Gerelateerde artikelen