Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (11)

23 maart 2024

Charles Proteus Steinmetz (1865-1923) was een Duits-Amerikaanse wiskundige en elektrotechnisch ingenieur. Hij was een voorvechter van de ontwikkeling van wisselstroom die een uitbreiding mogelijk maakte van de elektrotechnische industrie in de Verenigde Staten. Hij deed baanbrekende ontdekkingen op het gebied van wiskundige theorieën en magnetische hysterese, waarmee elektrotechnici betere elektromotoren konden ontwerpen voor industriële toepassingen.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (11)

Geschiedenis elektrische energie

Daarnaast bestudeerde Charles Steinmetz hoogspanningsverschijnselen, waaronder het verschijnsel van een blikseminslag. Steinmetz is afgebeeld op een Amerikaanse postzegel. De Duitse uitvinder, industrieel en oprichter van de onderneming Siemens, Ernst Werner von Siemens (1816-1892) ontdekte in 1866 het elektrodynamisch principe en wordt in het algemeen beschouwd als de grondlegger van de elektrische energietechniek.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (11) - 2 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (11) - 3 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (11) - 4

De eenheid Siemens (S) voor elektrische geleidbaarheid werd naar hem vernoemd. Zijn eerste zakelijke succes boekte hij op het gebied van de telegrafie in 1847 en werkte daarvoor samen met mechanicus Johann Georg Halske (1814-1890). Samen richtten zij de onderneming Siemens & Halske op om in eerste instantie telegraafverbindingen aan te leggen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen