Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (1)

16 februari 2023

Het verzamelen van postzegels en andere filatelistische uitgaven is boeiend, vermakelijk, leerzaam en uitdagend. In de tegenwoordige tijd wordt het verzamelen van postzegels niet meer geassocieerd met de waardestijgingen en rijkdom. Voor slechts een kleine groep personen is het handelen in afzonderlijke postzegels of handelen in postzegelcollecties nog wel uiterst lucratief.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (1)

Optische en visuele illusies en andere fenomenen

De meerderheid van de verzamelaars verzamelen postzegels echter als een hobby en enkelen zijn met hun postzegels en poststukken actief op exposities. Door de soms overladen uitgifteprogramma’s van postadministraties van de meeste landen is het sparen van landenpostzegels een kostbare zaak aan het worden. Zo zijn de nieuwe uitgiften verwerkt in de albums en zo worden alweer nieuwe afgeleverd.

Afscheid nemen van deze traditionele manier van verzamelen doet een beetje pijn. Je blijft dan met een incomplete collectie zitten. Toch is het zeker te overwegen om ook thematisch te gaan verzamelen. Natuurlijk kan dat een land of een gebied zijn, maar de keuze voor één of meerdere onderwerpen ligt meer voor de hand. Het postfris of gestempeld verzamelen is vaak een persoonlijke smaak, maar kan ook ingegeven zijn door beschikbare financiën.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies  (1) - 4

Kiest de verzamelaar voor een algemeen onderwerp als auto’s, treinen, vuurtorens, dieren, schepen, vliegtuigen of sporten, dan kunnen er forse collecties ontstaan. Maar concentreert de verzamelaar zich op onderwerpen als 3D, optische illusies, microscopen, telescopen, op-art, loepen, verrekijkers, kunst, ogen en blindheid, dan ontstaan er compacte verzamelingen en zijn de kosten voor velen draagbaar.

Onderwerpen als silhouetten, scheikunde, mathematica, fysica, camouflage of film- en fototoestellen op postzegels zullen ook zeer interessante collecties opleveren. In deze bijdrage van “Filatelistische aandacht voor:” vinden onze lezers een flinke selectie aan postzegels en filatelistische uitgaven met afbeeldingen, informatie en verwijzingen over het brede thema optische en visuele illusies en andere fascinerende en merkwaardige optische fenomenen. (Wordt vervolgd).